Heel af en toe komt er een column voorbij waarvan Facebook denkt, ‘dat is wat voor Jim’. Dan heb ik weer ergens te lang naar gekeken en dan verschijnt er weer van alles waar ik niet om heb gevraagd. Zo ook de Column van Isa Davids. Isa is 27 jaar, blond, afgestudeerd en heeft haar eerste Column voor De Volkskrant geschreven. De vaste lezer weet dat dit absoluut niet mijn favoriete krant is. Maar als Facebook het mij adviseert ga ik het natuurlijk lezen. In haar column ‘Opinie: stop met dat statement-feminisme en rol de mouwen eens op’. beklaagd zij zich erover dat er te weinig vrouwen in de politiek zitten. Typisch een gevalletje roepen vanaf de zijkant. Wat let je Isa? In plaats van je woorden toe te vertrouwen aan het papier van een flutkrant met veelal dito columnisten, stel jezelf dan kandidaat! Ga niet roepen dat die ander het moet doen. Lekker 12 jaar in de kamer zitten, dan opstappen, en dan tot je pensioen uitbetaald krijgen. Meid je bent 27 ben je met je 39e klaar met werken. Ik kwam er te laat achter, anders had ik het ook gedaan. Was ik nu al 10 jaar klaar met werken geweest. Had ik links en rechts nog even een graantje (lees 10 miljoen) meegepikt met een niet werkende mondkapjesdeal.

In het artikel verwijst Isa naar een In 2019 gepubliceerd artikel van de Universiteit van Oxford. Een artikel over ergonomisch seksisme op kantoor. De conclusie: het design van kantoormeubilair is niet gemaakt voor de tweede sekse.

Ik zal je wat verklappen ook niet voor de eerste sekse. De gemiddelde man zal met mij eens zijn dat de stoelen nou niet een sterk staaltje vernuft zijn. De gehele dag zit je met je zaakje klem in een veelal te strakke broek. Want ja, dat zaakje wat normaal vrij bungelt en huppelt moet toch ergens heen als je zit. En ja, dan gaan mannen met de benen uit elkaar zitten. Dat heeft niets met seksisme te maken, en als het al wat met seksisme te maken heeft, is het een vorm van vrijwillige sadomasochisme. Het heeft niets te maken met in het vliegtuig de boel koloniseren door wat meer beenruimte te pakken. Hetzelfde geldt voor de trein, tram of metro. De boel zit klem en heeft wat ruimte nodig. Persoonlijk ben ik meer voorstander van zo’n zit-bal of een kruk zonder rugleuning. Beter voor je rug en doordat je wat rechterop staat heeft het ‘zaakje’ ook wat meer ruimte. Maar ja, we zitten al jaren op een stoel, en de mens is niet zo van veranderingen.

Neem bijvoorbeeld de man en zijn broek. Ontwerpers hebben bedacht dat de kontjes van de mannen goed uit moeten komen. Maar doordat het aan de achterkant strak zit, zit het aan de voorkant ook strak. En dan zijn er nog weleens wat contouren zichtbaar. Dat is geen seksisme, de boel zit klem het is gewoon armoe. En dan de keuze als man hebben: korte broek, lange broek. Dan is het feestje wel klaar. Nee dan de vrouwen. Die kunnen kiezen uit een rok, een jurk of een broek. En wat voor broeken, wijde broeken, strakke broeken, rokjes in allerlei soorten en kleuren. En dan de rest nog, naveltruitjes, open schouders, name it en de vrouw heeft de keuze. Dan de gemiddelde kledingkast van de man: t-shirt, trui, overhemd, klaar.

Persoonlijk ben ik voorstander van rokjes ook voor de man. Dan heeft het zaakje met lopen tenminste een beetje ruimte, kan het bungelen zoals ooit bedoeld was. Maar doordat Eva aan Adem een appel gaf zijn we verworden van blootlopers tot een preutse maatschappij waarbij alles verstopt moet worden voor de ander. Dat geroepen wordt dat vrouwen een bh om moeten zogenaamd om te voorkomen dat de borsten gaan hangen is larie, Het wordt gebruikt als excuus om vooral niet topless te gaan.

Wat is er over van de borstrechten waar onze ouders voor op de barricades hebben gestaan in de 70ér en 80ér jaren. Toen de stranden een waar borstenparadijs waren. In plaats dat de vrouwen nu gewoon topless lopen, zijn het verworden tot preuts klagende wezens die smeken om gelijkheid. Nou kom op met die gelijkheid, op de barricades en bloot die borsten. En als we het dan toch over gelijkheid hebben, een rok voor de man.

Want waar is dat fout gegaan? De Azteken droegen lendendoeken, Romeinse centurions leren pteruges en Schotten kilts. Zij lieten lekker het zaakje hangen. Mannen, vanavond thuis gewoon een rokje aan, Zo’n zwart leren ding of zo. Na een half uurtje wil je niet anders meer. Mensen die je uitlachen zijn te bang en te bekrompen om zelf met een rok te moeten lopen. Na 10 minuten is het lacherige er wel af en wil je niet anders meer. Het heeft niets met verwijfd te maken.

En om de acceptatie in de maatschappij wat makkelijker te maken, maken we er een rokjesweek van. Een week waarin alle mannen verplicht zijn een rok te dragen. We hebben afgelopen jaar gezien dat dat best gaat lukken. Heel de wereld liep verplicht met een niet werkende pamper voor zijn mond, en dat zag er stommer uit dan een man met een rok.

Jim
JimOpMaandag.nl

#rokjesweek #volkskrant #JimOpMaandag.nl

Categorieën: CoronaHistorie