2021 een jaar wat we snel moeten vergeten. Onderuitgezakt met een houten kop zit ik deze column te typen. De alcohol heeft niet geholpen om een kutjaar te vergeten, Dry Januari zou ik deze keer met gemak moeten redden, er is gisteren zoveel alcohol in gegaan dat mijn lijf wel een maand bezig is om dat af te breken.

2021 een jaar net als de oliebollen, die me glazig aan zitten te kijken, bedekt onder een laagje poedersneeuw lijken ze er goed uit te zien. De eerste hap blijkt een vette taaie hap meel te zijn die aan het gehemelte blijft plakken. De oliebollen zijn net als 2021, een taai doorkomen. Snel vergeten en op naar een nieuw jaar.

Een verbod op vuurwerk, een verbod op een nieuwjaarsduik. Ik zei gisteren nog heel stoer tegen mijn vriendin dat ik zou skinny dippen in de zee op een goed begin van 2022. Alsof ze mij dat zouden verbieden. Vandaag zie ik mensen stoer de zee induiken. Ik heb besloten de douche een klein beetje kouder te zetten. Dat is genoeg nieuwjaarsduik voor deze jongen.

Niet alles was slecht in 2021, mijn vriendin en ik maken er meestal wel een feestje van. We merken wel dat de groep mensen die we om ons heen altijd zien aardig geslonken is. De groep mensen die we alleen buiten ons huis tegen komen, diegene waar we samen voetbal, F1 etc mee kijken, want dat deden we meestal in de horeca, die hebben we al jaren niet gezien.

2022 wat gaat het ons brengen, de regelmatige lezer weet dat ik mijn bedenkingen heb over de huidige maatregelen. Dat de maatregelen meer te maken hebben met het terugdringen van de uitstoot welke Nederland is opgelegd door de EU. In 2030 moeten we halveren qua uitstoot. Fabrieken zullen de aankomende jaren telkens een paar maanden dicht moeten omdat ze jaarlijks teveel uitstoten. Schiphol zit over zijn taks en zal boeren en bedrijven in de buurt uitkopen om zo hun uitstoot te kunnen gebruiken. De maximumsnelheid op de wegen rondom Schiphol zal worden terug gebracht naar 80 km/pu om maar te kunnen blijven vliegen op het niveau van voor 15 maart 2020. Fabrieken zullen verhuizen naar het buitenland waar geen beperkingen zitten aan de uitstoot. We gaan een rare tijd tegemoet. Denk alleen maar aan een pas die aangeeft hoeveel kilo vlees we jaarlijks mogen eten, ook om de uitstoot te verminderen.

Nu bijna twee jaar verder in de pandemie, in Nederland 25 miljoen vaccins gezet. Wereldwijd 8,8 miljard stuks, lopen we nog steeds op anderhalve meter, geen handen schudden, panisch elkaar ontwijkend, een tweedeling in de maatschappij. Elke drie weken staan Rutte en de Jonge positiviteit de huiskamers in te slingeren. Hou vol, jullie doen het goed, nog even. Maar gaat het ooit nog goed komen? De een na de ander zegt dat dit het nieuwe normaal is. Ik heb me erbij neergelegd. Ga de discussie niet aan. Het maakt mij niet uit wat iemand doet. De mogelijkheden om informatie te controleren of te vinden, zijn enorm, ieder zijn ding.

Maar goed, hoe nu verder. Over het algemeen ben ik positief. En voor mijzelf ben ik over 2022 ook positief. Ondanks dat ik weinig werk heb doordat veel bedrijven weer gesloten zijn. Heb nog steeds nergens recht op aan financiële ondersteuning, en het potje raakt aardig leeg. Maar we hebben nog brood op tafel.

Het woord, of beter woorden, van 2022 gaat ‘tekort aan grondstoffen’ worden. Fabrieken zullen voor een maand of langer sluiten omdat ze geen grondstoffen hebben om te produceren. Enkele grondstoffen die ik nu al weet:
Glas, karton, kunststof, ook metalen als zilver. We zien het nu al om ons heen. Computers, Printers, bijna niets is meer voorhanden. Het zal zijn als een sneeuwbal die van een berg afrolt en groter en groter wordt. Eén van de grootste drankproducenten in de wereld gaat de gehele maand maart dicht, door tekort aan glas en karton. Tekort betekent ook dat de prijzen gaan stijgen. Tekorten, Ik weet niet of u nog weet hoe het met het wc papier ging in Maart 2020 toen de pandemie begon en iedereen toiletpapier ging hamsteren…

Hadden we dit kunnen voorkomen? Wat mij opvalt in Nederland is de enorme hoeveelheid wat er gebouwd is en gaat worden. Ik kom in veel grote steden en zie overal enorme gebouwen uit de grond gestampt worden. Kijk het glas van mijn flesje bier wordt telkens gerecycled. En de lege flessen die de glasbak in gaan ook. Maar alles wat in de bouw zit, komt daar voorlopig niet meer uit. Denk aan glas voor de ramen, kunststof voor deuren en kozijnen, ijzer voor vlechtwerk in het beton. Een enorme hoeveelheid grondstoffen worden er in de bouw verwerkt.

Want we kunnen wel iedereen uit de zandbak hierheen halen. Maar was het niet God die een spraakverwarring, (de mensen spraken van de ene op de andere dag opeens in verschillende talen) maakte bij de toren van Babel zodat de mensen zich juist gingen verspreiden over de wereld… Nederland is vol, 17 miljoen inwoners en een heleboel die niet geregistreerd zijn, die hier al weg hadden moeten zijn, of hier illegaal zijn binnen gekomen. Nederland telt anno 2021, 8 miljoen huizen. Gemiddeld 2 personen per woning, hoe is het mogelijk dat er zo een krapte is op de woningmarkt.

Maar goed, we kunnen ons er druk over maken, het verandert niets, laat het maar over ons heen komen en dan zien we het wel. Er is genoeg leuks te doen. Een strandwandeling, ergens onderweg chocomel met slagroom en rum scoren, bij elkaar op visite, samen eten en van elkaar genieten. We moeten er anders naar kijken. Afwijken van de geplaveide paden. Geluk vinden in de kleine dingen. Niet omkijken wat was en (misschien) niet meer terugkomt. Het warme weer komt er weer snel aan, dan worden de mensen meestal wat vrolijker.

2022 net als 2021 een taaie oliebol waar we de poedersuiker van aflikken en de rest in de kliko gooien.

Ik wens u veel geluk en wijsheid voor 2022.

Jim

Categorieën: Jim Op Maandag