In een zoektocht op internet om het lichaam te reinigen kwam ik tussen allerlei drankjes en sapkuren het 72 uur vasten tegen. 72 uur lang niet eten, alleen maar thee, water en, niet in mijn geval, af en toe wat koffie. Hoe lang niet eten? Was de meest gestelde vraag. 72 uur, geen fruit, geen sapjes, alleen water. Van kinds af aan zijn we gewend dat we drie keer per dag eten, dat is ons met de paplepel ingegoten. Maar is dat wel zo natuurlijk? We zien steeds vaker dat mensen aan het vasten gaan. Afgelopen week ben ik samen met mijn vriendin 72 uur gaan vasten. 72 uur lang geen voedsel, alleen water. Onze ervaringen kun je in deze column lezen.

Doordat we drie keer per dag eten, krijgt ons lichaam geen tijd om tussen de maaltijden door te herstellen. Lichaamscellen zijn gericht op groei en vermenigvuldiging. Iedere keer als we eten, worden er allerlei processen in gang gezet die deze groei en vermenigvuldiging bevorderen. Er ontstaat daarbij afval dat zich blijft ophopen en bovendien invloed heeft op groeiprocessen ín de cellen.

Onze vroege voorouders hadden niet altijd toegang tot voedsel. Er werd gegeten op de momenten dat er eten voorhanden was en vastten toen ze dat niet hadden. Hetzelfde geldt met wilde dieren. Dieren eten niet elke dag ontbijt, lunch en diner; ze eten zichzelf vol als ze een prooi vangen, maar gaan dan vaak lange tijd zonder eten tot de volgende vangst. In het kort komt het erop neer dat wanneer je verhongert, probeert het systeem energie te besparen.

Zodra je stopt met brandstof/eten aan je lichaam toe te voegen, schakelt het lichaam over van groei en vermenigvuldiging naar reparatie en bescherming. De cellen merken dat er weinig brandstof in het lichaam komt en gaan afval als brandstof gebruiken. De cellen eten hun eigen afval als het ware op. Maar ook beschadigde en zwakke cellen worden opgegeten. Dit proces wordt autofagie genoemd. Kort door de bocht ben je je eigen lichaam aan het opeten.

Onderzoeken hebben aangetoond dat vasten gedurende slechts drie dagen niet alleen je immuunsysteem kan stimuleren, maar het ook volledig kan regenereren, wat weer helpt om ​​lang en gezond te leven. De stamcellen worden daadwerkelijk aangezet in het produceren van nieuwe witte bloedcellen, die vervolgens infecties kunnen bestrijden. Een van de onderzoeken suggereert dat vasten kan helpen om sommige van de schadelijke effecten die samengaan met chemotherapiebehandeling te verlichten.

Op de korte termijn zorgt het voor een fitter gevoel en minder vermoeidheid. En op de lange termijn voor een betere suiker- en hormoonhuishouding, minder chronische ziektes en uiteindelijk gewichtsverlies.

Voordat je nu denkt, ‘ik ga gelijk beginnen’, is het misschien verstandig om eerst een paar keer intermittent fasting te doen. Hierbij wordt de eettijd beperkt tot een venster van 8-10 uur in plaats van helemaal zonder voedsel te gaan, dit heeft al veel gezondheidsvoordelen. Lees je goed in, voor beide methodes, niet alleen in deze column, op internet is veel te vinden.

Mocht je onder behandeling staan of medicijnen slikken is het zeker aan te raden eerst met de arts te overleggen. Er gebeurt nogal wat in het lichaam. Mensen met een eetstoornis of suikerziekte wordt het sowieso afgeraden.

Wij zijn expres niet op de weegschaal gaan staan, want wij deden het niet om af te vallen. Als het vasten voorbij is krijg je na een tijdje enorme zin om te eten. Uiteindelijk kunnen de meeste mensen de zelfdiscipline niet meer opbrengen en beginnen weer met de oude eetgewoontes.  dan eindigt het vasten eerder dat je zwaarder en dikker bent geworden dan dat je de geplande kilo’s afvalt.

Wij eten al redelijk gezond, veel groenten, kip, vis  geen varkensvlees en gebruiken geen suiker. Fast Food en bewerkt vlees is ook aan ons niet besteed. Vooral dat wij geen suiker gebruiken maakte dat we niet draaierig werden door het gemis hiervan. Ook werden we niet chagrijnig, wat een veel gehoorde bijwerking van vasten is. We waren vooral verbaasd dat het eigenlijk zo makkelijk ging bij ons. Maar gezien de andere ervaringen die we hebben gelezen is dat is zeker niet standaard. Wij hadden af en toe lichte hoofdpijn.

De eerste dag,
in de ochtend begon het lichaam te vragen om voedsel, nu eet ik vaker in de ochtend en de middag niet, dus die kon ik makkelijk overslaan. Mijn vriendin had er wat meer moeite mee, maar die eet regelmatiger dan ik. De avond kwam en het hongergevoel dronken we met water weg, later las ik dat spa rood nog beter zou helpen. Aangezien we geen boodschappen hoefden te doen, we geen eten hoefden te maken en we geen afwas hadden.. hadden we flink wat tijd over en besloten we een flinke wandeling te maken. Dat is niet handig rond etenstijd. Het was mooi weer, de BBQ’s stonden links en rechts aan en uit menig huis kwamen de heerlijkste geuren. Dan gaat je lichaam toch weer ergens om vragen.

Na de wandeling was het rond 20:00 en we besloten een film te kijken. Nooit geweten dat er van de zeven reclamefilmpjes er vijf over eten gaan….

Dag twee
Wat direct opviel was dat er geen golven van hongergevoel waren. Ghreline is een hormoon waar je honger van krijgt. Als je maag het voedsel verwerkt heeft en niet meer uitgerekt is, wordt ghreline in grotere hoeveelheden uitgescheiden. Als je meerdere dagen vast neemt dit hormoon af en dat zorgt ervoor dat je je daarom meestal niet hongerig voelt tijdens het langdurige vasten.

De dag verliep rustig, we vermeden wel zoveel mogelijk plekken waar voedsel voorhanden was. Het was ook prettig dat we het samen deden, en niet de een aan eten is en de ander aan het vasten is. We waren niet flauw, hadden geen behoefte aan eten, geen behoefte aan alcohol, het is een beetje vreemd, daar waar je af en toe wat te eten tussendoor maakt, of met name ik, een koekje of wat te snacken pakt is daar nu geen behoefte aan. Het is aan te raden wel veel te bewegen. Blijf je stil zitten wordt de bloedsomloop minder en krijg je het koud. Met name ik had daar veel last van.

De laatste dag,
Wederom wakker worden zonder trek. Dat je al twee dagen geen behoefte hebt aan eten is bijzonder en best vreemd. We werken allebei vanuit huis, zodoende konden we bij elkaar zijn, mocht een van ons zich toch opeens niet lekker voelen.

Die avond zaten de 72 uur erop, omdat we ons nog zo goed voelden en bedachten dat onze laatste maaltijd best wel fors was, besloten we de nacht er ook nog bij te pakken. Wel namen we wat bouillon. Wonderwel, voelde we ons de dag erop ook prima. En hadden we door kunnen gaan, dit is echter niet aan te raden omdat dan de schildklier beschadigd kan raken.

Dan de boel weer opstarten, het lichaam moet weer rustig wennen, begin dan ook met lichte maaltijden. Dit doe je door kleine porties te nemen, probeer koolhydraat rijke producten zoals brood en pasta te vermijden. Wij zijn begonnen met twee gekookte eieren, daar waar ik had begrepen dat, omdat je zo lang niet had gegeten het hemels zou smaken, proefde het echter als gewone eieren. Door de dag heen hadden we ongebrande en ongezouten noten, wat bouillon en rond een uur of vier wat gebakken groentes met kabeljauw. De aankomende dagen gaan we verder met rustig opstarten naar een normaal ritme. Alcohol laten we nog even staan.

Twee dagen na het vasten voelen we ons fitter en zijn we wat rustiger in ons hoofd. Daarnaast heb ik weer zin om zaken op te pakken die al jaren of maanden (zoals de JOM) stil liggen.

Gaan we het nog een keer doen, zeker!

Een fijne week,

Jim

Categorieën: Jim Op Maandag