Vorige keer nam ik u mee naar de zaak Jos B. en zijn vreemd klinkende verklaring over hoe hij Nicky heeft aangetroffen. Maar was zijn verklaring wel zo vreemd? Ik vertelde over de kamp-oudste Joos Barten en zijn begeleiders, die een op zijn minst bedenkelijk zedenverleden hebben. Maar waren zij de enigen die op het vizier van de politie lagen? En was de politie wel zo op zoek naar een dader? Of lieten zij liever de deksel op de beerput. In dit tweede deel neem ik u mee naar nog wat opmerkelijke zaken in de zaak Nicky Verstappen. Een zaak waar ik al een paar keer aan was begonnen en telkens weer opzij legde. En nogmaals, ik neem het absoluut niet op voor Jos B. Hij weet meer en ik hoop voor de ouders van Nicky dat hij na 20 jaar zijn rol in het geheel verteld. Want ook Jos B. was een bekende van het kamp.

Naast Joos Barten en diverse medewerkers, die een verleden van misbruik hebben, was er ook nog de pedofiel Wim. Jarenlang is de politie bezig geweest om te kijken, of hij de man was die door meerdere personen herkend was die maandagochtend. Hij zou toen in zijn auto bij het jeugdkamp hebben gestaan en Nicky kunnen hebben ontvoerd. Tegenover medegedetineerden zou hij hebben verklaard Nicky te hebben vermoord. Voordat de politie een verklaring weet te ontfutselen, komt hij in 2007 echter te overlijden en neemt ook hij, eventuele geheimen mee het graf in. En wat te denken van de haar, die in de auto van één van de mannen van de bewakingstent is gevonden, welke mogelijk van Nicky was. De auto blijkt, voordat de politie hem in beslag kan nemen, te zijn schoongemaakt. De kofferbak en het interieur ruiken zeer sterk naar dennen of een daarop gelijkende stof.

En dan hadden we nog de groot seminarie Rolduc die op hetzelfde terrein hun kamp hadden. Ook hier was misbruik, schering en inslag.

En dit is nog maar het puntje van de ijsberg wat men allemaal heeft onderzocht. En dan komt het OM nu met het verhaal, dat een man gezien is, op een fiets met Nicky achterop door meerdere personen. Toen Nicky net gevonden was fietste Jos B. meerdere keren over de verlaten bosweg. De marechaussee vindt het vreemd vraagt de man te stoppen en vraagt naar zijn naam. De dan 35-jarige Jos B. beweert folders voor de scouting rond te brengen. Dat doet hij liever ’s nachts, om de zomerse hitte te vermijden. Dit gaat er bij mij niet in. Waarom dan 20 jaar naar een dader zoeken in allerlei scenario’s en dit scenario wat een 123tje lijkt, is nooit bekeken. Sterker nog, Jos B. is nooit ondervraagd of opgeroepen. Zou de politie dan toch meer weten?

Dat wetende vind ik het jammer, dat het OM met een in mijn ogen zwak verhaal komt, wat eigenlijk niet kan kloppen met de feiten er omheen. Het enige wat ik kan bedenken is, dat ze hadden gehoopt dat Jos B. wat meer duidelijkheid zou scheppen, of zijn mond voorbij zou praten, in plaats van zich steeds op zijn zwijgrecht te beroepen.

Want Jos B. heeft nog niet het achterste van zijn tong laten zien. Er is een verklaring dat iemand hem snel van het jeugdkamp heeft zien weg fietsen. Stel dat de versie van het OM klopt en dat hij bij Barten heeft bekend, waardoor Barten de plek aan kon wijzen. Heeft Barten misschien geholpen met Nicky te verbergen. Of was het toch toeval dat hij Nicky vond. Hebben de leiders de kinderen gedrogeerd en is er met Nicky een ongeluk gebeurd. Het verklaart het schoonmaken van de tent en het vreemde gedrag van Barten. Ik ben er van overtuigd dat Jos B. een puzzelstukje is in het grote geheel. Het past ook in zijn eerste verklaring, waar hij stellig zei Nicky niet te hebben ontvoerd, niet te hebben vermoord, maar de woorden niet te hebben misbruikt, kreeg hij niet over zijn lippen. Die moesten voor hem worden aangevuld. Als Jos B. verklaart wat hij weet, kan dat puzzelstukje op de juiste plek worden gelegd en kunnen er hopelijk andere stukjes bij worden gelegd.

Hoe nu verder, stel dat Jos B. niet verder verklaard en wordt vrijgesproken door het flinterdunne verhaal. Hij zal op straat worden herkend en er zullen personen zijn die een verklaring op minder prettige wijze bij hem eruit zullen proberen te krijgen. Als hij wel de gevangenis in moet op basis van de huidige verklaring, pedofielen zijn niet geliefd in de gevangenis en daar zal hij ook wel wat klappen krijgen, opdat hij wat meer gaat vertellen. Jos B. is bij Nicky geweest en heeft wat uit te leggen, zoveel is duidelijk. Er zijn nog personen in leven die meer weten, er zijn personen overleden die meer wisten. Jos B. heeft nog een kluisverklaring liggen. Deze kluisverklaring kan alleen door hem zelf inzichtelijk worden gemaakt. Als hij komt te overlijden wordt deze vernietigd. De kans is groot dat daar meer instaat, want waarom heb je anders die kluisverklaring.

In het dorp Heibloem waar Barten en veel van de begeleiders vandaan komen, zijn ze blij dat de enorme druk dat het iemand van het dorp zou kunnen zijn, met de arrestatie van Jos B. over is. Rowwen Heze zingt naar aanleiding van de moord op Nicky dat Het dorp Heibloem waar Nicky vandaan komt een groot geheim heeft. Dit geheim is misschien dat het dorp en het Jeugdwerk te Heibloem bestaat uit deels veroordeelde pedofielen die o.a. koninklijk zijn onderscheiden.

Ik hoop voor de ouders, Peetje en Berthie, dat er na 20 jaar eindelijk duidelijkheid komt. Een plekje geven, nee dat zou ik niet kunnen, en ik denk zij ook niet. Maar eindelijk weten wat hun Nicky heeft meegemaakt in de laatste paar uur of vele uren… In Heibloem zijn ze voornamelijk blij dat de druk bij hun er schijnbaar af is. Nog een opmerkelijk detail is dat ondanks dat nog niet duidelijk is wat de rol van Jos B. was, of wat er nu gebeurt is met Nicky, of dat Jos B. alleen handelde, er in Heibloem nu al stemmen opgaan om het jeugdkamp weer naar zijn oprichter te noemen: het Joos Barten Jeugdwerk te Heibloem.

Op 20 november doet de rechtbank uitspraak. De rechtbank heeft meer tijd genomen dan normaal omdat het een uiterst gecompliceerde zaak is.

Categorieën: Jim Op Maandag