Reikhalzend wordt er uitgekeken naar het vaccin: ‘geef mij het maar als eerste, dan kan ik op vakantie’ zijn veel gehoorde uitspraken. Ik ben op zoek gegaan en op de volgende website staan veel vragen en antwoorden over het nieuwe vaccin. https://www.cbg-meb.nl/documenten/vragen-en-antwoorden/coronavaccin-biontech-pfizer. Ik neem u mee met enkele punten.

Punt 7. Wie moeten er oppassen met het vaccin. Omdat ik anti-stolling medicijnen slik, krijg ik geen vaccin. Ook mijn vriendin die snel reageert met allergische reacties krijgt het niet. Een pasklaar antwoord waarom ik het niet krijg, als ik anti-stolling slik heb ik nog niet. Want daar ben ik nieuwsgierig naar. Wat doet het vaccin met mijn bloed?

Trombose is het ontstaan van stollingen in de bloedvaten en een ernstige en vaak levensbedreigend gevolg van de covid-19-infectie bij een deel van de patiënten. Op de intensive care heeft de helft van de patiënten trombose. Inmiddels wordt bij alle coronapatiënten in het ziekenhuis hoge dosissen bloedverdunners toegediend. Ik vermoed omdat het vaccin doet alsof het Covid-19 is, het vaccin dit signaal ook af zou kunnen geven en er stollingen ontstaan in de bloedvaten.

Covid-19 is inmiddels zo gemuteerd dat het veel sneller verspreid, maar leidt tot minder ziekenhuisopnames. Momenteel van de besmette personen per dag moet 0.02% naar de ic-opnames. 99,98% zit thuis, waarbij een groot deel niet eens weet dat ze besmet zijn. (10.000 besmettingen per dag rond de 20 ic-opnames op een dag.) Dat betekend dat waarschijnlijk een groot deel van de Nederlanders die zich niet hebben laten testen al besmet zijn geweest en waarschijnlijk al antistoffen bij zich hebben. (ter informatie, met de eerste golf moest bijna 1 op de 10 naar het ziekenhuis, dat was een veel heftigere variant, Corona was zeker ernstig, de gemuteerde varianten verspreiden sneller, echter hebben een minder heftig ziektebeeld. Zie hieromtrent een eerdere column waarin ik dat bespreek.)

Zoekende op internet, blijkt dat vanaf de eerste golf men al een verband ziet met mensen met Obesitas, oftewel overgewicht. Dat is door diverse artsen en ziekenhuizen wereldwijd in onafhankelijke onderzoeken bewezen. prof. dr. Liesbeth van Rossum heeft het zelfs over 77% . Zo hebben mensen met obesitas vaak een beperktere longfunctie en sneller last van kortademigheid. Daarnaast verstoort obesitas het immuunsysteem. Vooral de laatste oorzaak – een verstoord immuunsysteem – is volgens Van Rossum een belangrijke factor. Van Rossum: ‘Buikvet is een orgaan, dat hormonen als leptine aanmaakt. Het gevolg is een chronische laaggradige ontsteking, wat het immuunsysteem continu belast en uit balans brengt. Als er dan een virus langskomt, reageert het immuunsysteem minder goed. Dat betekent dat het virus zich sneller kan vermeerderen bij iemand met obesitas dan bij iemand met een gezond gewicht. In plaats van ons op te sluiten zodat de Coronakilo’s er aan vliegen, had men ons beter een pasje voor de sportschool kunnen geven en adviezen om gezonder te eten en te leven.

Weer snel terug naar ‘normaal’ in 2021? dat lijkt mij heel vreemd en zou in theorie ook niet kunnen. Pfizer geeft aan dat hun vaccin bij 5 op de 100 personen niet werkt. Deze personen zouden dan onbewust besmet kunnen zijn, en zo een superverspreider worden. Daarnaast volgens de bijsluiter worden kinderen onder de 16 niet gevaccineerd, mensen die antistolling slikken en zwangere vrouwen niet. Dat zijn alleen in Nederland al minimaal 4 miljoen mensen. Dat is al bijna 25% van de bevolking. Voor groepsimmuniteit zodat we weer terug naar ‘normaal’ kunnen moest volgens Minister Rutte minstens 60 tot 70% van de bevolking zich laten vaccineren. Om mij heen, hoor ik steeds meer mensen die zich niet laten vaccineren. Conclusie: dIe groepsimmuniteit die gaan we nooit halen.

Het pfizer vaccin bestaat uit twee spuiten, de tweede spuit komt na drie weken om een booster effect te krijgen om die 95% te halen. De Belgen hebben afgelopen dagen bedacht te willen wachten met het tweede spuitje, dit zodat men voor de zomer zo veel mogelijk personen met 1 spuit kan vaccineren. Artsen zeggen nu al dat het gewenste booster effect van de tweede spuit er niet zal zijn. En er nog maar een werking van 40% is in plaats van 95%.

En dan het vaccineren, men denkt spuit erin en mij kan niets meer gebeuren. Ik kan weer terug naar normaal. Alsof er een soort van filter voor de luchtwegen komt wat alles tegenhoud wat Covid-19 heet. Zo werkt het niet. Men kan nog steeds Covid-19 in ademen, het komt in de luchtwegen en men kan het weer uitademen en verspreiden. Men heeft nu antistoffen zodat deze persoon niet meer ernstig ziek wordt. En ook dat is maar de vraag. Vraag 11 uit de eerder genoemde link: Voorkomt het vaccin besmetting? Dat moet nog verder onderzocht worden.  Vraag 13. Hoe lang ben ik beschermd na de prik? We weten op dit moment 3 maanden na vaccinatie. Het is nog niet bekend hoe lang deze bescherming zal blijven.

Voor mij is de keuze al gemaakt. Het is uw keuze of u zich al dan niet laat vaccineren. Laat u zich vooral door deze column niet beïnvloeden, dat is zeker niet mijn bedoeling. Wat ik probeer duidelijk te maken dat indien in 2021 alles weer ‘normaal’ is, en ik hoop dat voor de Horeca ze eindelijk weer open mogen, dat de anderhalve meter regel weg is, dat we weer kunnen knuffelen, naar festivals, op vakantie en dat ik en vele met mij weer aan het werk kunnen. Als dat gebeurt, dan hou ik wel een vreemd onderbuik gevoel aan deze pandemie over. Want door te vaccineren verdwijnt Covid-19 niet, en gevaccineerden kunnen Covid-19 nog steeds verspreiden.

Ik wens u een gelukkig, gezond en normaal 2021!

Categorieën: Corona