Normaal ben ik niet van de goede voornemens en al helemaal niet op nieuwjaarsdag. Dit jaar was het anders. Mijn iPhone geeft sinds kort wekelijks aan hoeveel uur per dag ik naar dat schermpje zit te kijken. Daar schrok ik best van. De meeste tijd was ik bezig met Facebook. Feliciteren met verjaardagen. Fijne avond wensen, veel veilige kilometers met de nieuwe auto, fijne vakantie. Het nam zoveel tijd in beslag dat ik zelf bijna niets meer op Facebook zet als we op vakantie gingen of uit eten waren.

Dat moest veranderen en 1 januari was een mooie dag om Facebook niet meer op te starten. Inmiddels drie weken geen Facebook meer en ik heb op dit moment dan ook geen idee wat mijn digitale Facebook vrienden aan het doen zijn. Mis ik het? Nee helemaal niet. Nou ja, soms is het lastig, evenementen komen niet meer voorbij en hierdoor moest ik afgelopen week snel naar Amsterdam racen. De kaartverkoop van een evenement was de dag ervoor begonnen en niet alleen wij wilden er graag naartoe waardoor binnen enkele uren alle online tickets uitverkocht waren. Gelukkig was er in Amsterdam een winkel die nog een paar tickets had liggen.

Er was nog een reden dat ik Facebook niet meer op mijn mobiel wil. Afgelopen september waren we aan de keukentafel aan het overleggen met vrienden wanneer we naar de kerstmarkt in Valkenburg zouden gaan. Na het gesprek pakten we onze mobiels en Facebook liet allerlei advertenties zien van hotels in Valkenburg en diverse kerstmarkten. Luistert Facebook dan via de microfoon gesprekken af? 
Op Internet is hieromtrent veel te vinden. Dezelfde ervaringen maar ook proeven die laten zien dat het niet het geval is. Toen Mark Zuckerberg dezelfde vraag gesteld kreeg van het Amerikaanse senaat gaf hij als antwoord dat de technologie hiervoor veel te moeilijk zou zijn. Als ik zie hoe goed Siri (iPhone) en Cortona (Windows) kunnen luisteren en opdrachten uitvoeren is die technologie helemaal niet al te moeilijk.

In mijn zoektocht of Facebook al dan niet gesprekken afluistert, kwam ik wat zaken tegen die Facebook momenteel aan het ontwikkelen is. Het zijn er een heleboel, twee daarvan wil ik u niet onthouden. De eerste is herkenning waar u op het scherm naar kijkt. Op die manier kan Facebook zien waar u het langst naar kijkt, wat u aanspreekt, kleuren, plaatjes, wat voor soort tekst. En aan de hand van die informatie u nog meer soortgelijke informatie geven. Als u dus bijvoorbeeld tien seconden naar een plaatje van een hond heeft gekeken krijgt u nog meer informatie over honden en zelfs specifiek dat ras.

De tweede, Facebook wil aan de hand van uw humeur advertenties presenteren om uw humeur aan te passen. Het zou dus zo maar kunnen zijn dat als u verdrietig bent dat u allerlei leuke en opwekkende content krijgt. Bent u enorm vrolijk krijgt u een advertentie dat uw uitvaartverzekering niet voldoende uitbetaald. 
En dit zijn slechts twee van alle technologieën die Facebook aan het ontwikkelen is. Ik ben even klaar met Facebook. De JOM die blijft elke week verschijnen. via deze weg wens ik alvast een fijne verjaardag, veel veilige kilometers, een fijne vakantie en eet smakelijk het ziet er goed uit op de foto.

Ik wens u een fijne Week.

Jim

Categorieën: Social Media