Bekerfinale

In de week dat Ajax de boventoon voert in de media, kan ik natuurlijk niet achterblijven. Afgelopen zondag won Ajax de Bekerfinale. Nu dacht ik dat alleen bij de Hema ze niet bijster slim zijn. Maar in Zeist kunnen ze er ook wat van, daarover straks meer.

Ook Amsterdam wil niet achterblijven. De kranten kopten groot in dat in Amsterdam er vanaf 2030 geen voertuigen op diesel en benzine meer mogen rijden. De linkse fietsbakvaders en moeders schijnen een jaar korter te leven door de vieze lucht (Je zou ook kunnen verhuizen, maar nee je past de omgeving aan.) Het ‘actieplan schone lucht’ heeft het niet alleen over auto’s, ook de pleziervaart ontkomt niet. Alle vaartuigen dienen in 2025 uitstootvrij te zijn. Men gaat onderzoeken of alle mobiele werktuigen (graafmachines etc) en aggregaten in 2025 uitstootvrij kunnen zijn.

Kan het nog gekker jazeker pagina 39 van het rapport, het aanpakken van Biomassa en houtstook. De uitstoot van open haard, hout- of palletkachel, barbecue, terraskachel, vuurkorf en vuurwerk moet ook aan banden worden gelegd eind 2019 is het beleidskader hieromtrent beschikbaar. Amsterdam wordt steeds gezelliger, straks niet meer barbecue’n zitten we allemaal aan de . Overigens kan het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat nog niet zeggen of de plannen van Amsterdam wettelijk zijn toegestaan. “Het ministerie gaat de plannen van Amsterdam bestuderen” laat een woordvoerder weten.

Het is de zoveelste betutteling die de inwoners wordt opgelegd, ook de supporters van Ajax ontkomen hier niet aan. Vooral de eenzijdige berichtgeving maakt dat de supporters in een kwaad daglicht worden gezet. In 2011 was de laatste Ajax-huldiging op het Museumplein. Ik was erbij met mijn zoon, ruim 100.000 supporters kwamen eropaf en de media spreekt alleen maar over vechtpartijen, vernielingen, kortom supporters die het feestje verpest hebben. Wat niet genoemd is dat tijdens de huldiging alle toegangen tot de binnenstad hermetisch afgesloten werden door ME met grote stalen deuren. Het leek wel of we terug waren in de middeleeuwen.

Toen de huldiging klaar was en iedereen terug de binnenstad in wilde (zoals ik om mijn auto te halen) mocht dat niet. Niemand mocht meer naar binnen toe. Ik heb ruim twee uur moeten wachten tot een aantal supporters er zo klaar mee waren en één poort bestormden die bezweek en we eindelijk naar binnen konden. Ja er was wat vernield, ja er waren gewonden, maar welke idioot neemt zo een besluit, wat had je verwacht dat we als een stel nozem’s een joint op zouden steken, ‘peace man’ gingen roepen en braaf wachten? Volgens de ME waren er te veel mensen op het Museumplein, die moesten eerst weg. Ja die moesten de binnenstad in die ze had gebarricadeerd.

Zo ook de thuiswedstrijd Ajax Juventus, opeens mogen er geen fakkels worden afgestoken. Daar waar het al sinds jaar en dag een traditie is, mag het opeens niet meer. Als er dan toch enkele fakkels worden afgestoken door enkele supporters, wat je had kunnen verwachten, dan ga je met een waterkanon naar een locatie waar 12.000 supporters via drie ingangen naar binnen willen om een wedstrijd te bekijken waar ze weken naar hebben uitgekeken en duur voor hebben betaald. En dan roepen dat iedereen daar weg moet…. ….Dan ben je echt niet goed bij je hoofd. Als je dan ook nog dat waterkanon in gaat zetten zodat supporters drijfnat in de kou een wedstrijd kunnen bekijken heb je echt een klap van de molen gehad.

Ongeregeldheden rondom De bekerfinale werden ook weer eenzijdig bericht, Ajaxsupporters liepen over de metrorails heen en het metroverkeer werd stilgelegd. Het was andersom, de politie wilde niet dat supporters de spelersbus gingen opwachten en de metro kreeg opdracht om de supporters niet naar de Johan Cruijff Arena te vervoeren. Dat supporters dan deuren opentrekken en dan maar gaan lopen was natuurlijk niet te verwachten en vereist straks een keiharde vergeldingsactie.

In de jaren dat ik als supporter naar Ajax ga heb ik teveel de hetze gezien die de ME tegen supporters mag uitvoeren. Onder leiding van onze linkse Burgermoeder Halsema ben ik bang dat zolang zij de ME steeds meer vrijheden geeft om het supporters onmogelijk te maken een feestje te vieren, het straks een keer helemaal fout gaat.

Terug naar de Beker(F)inale, Ajax heeft weer een prijs en dat mag gevierd worden. In de kuip stonden de spelers op het snel in elkaar geschoven ereschavot. Het podium was goed in elkaar geschoven echter de letter F miste en Ajax is zodoende kampioen van de Bekerinale geworden. Het lijkt mij toch dat er een paar keer is geoefend met het in en uit elkaar zetten van het podium en dat het iemand moet zijn opgevallen. Je zou toch denken dat iemand een letter F moet hebben gevonden. Ik kan dan ook maar tot één conclusie komen wat ze in Zeist moeten hebben gedacht: Het podium was te klein, de tekst was te lang, dan laat je toch gewoon een letter weg, niemand die het merkt.

Ik wens u een fijne week.

Jim