Ik mocht de leenauto een week langer gebruiken. De bestelde onderdelen voor mijn auto waren niet de juiste. Ik heb het inmiddels helemaal gehad met de leenauto.

De kaarten van de ingebouwde navigatie zijn ongeveer twee jaar oud en steevast rijd ik volgens de navigatie in plaats van op de A1, de parkeerplaats van Parenclub Fata Morgana op. Navraag bij de garage leerde, dat de heren auto ontwikkelaars een versie kopen van TomTom, vervolgens twee jaar bezig zijn met het ontwikkelen van een nieuw model auto alwaar de twee jaar oude TomTom versie in gaat. Het updaten van de software geeft helaas ook niet een up to date versie maar wederom een twee jaar oude versie.

In mijn eigen auto heb ik Apple carplay en bezit altijd over de laatste versie van FlitsMeister met dito navigatiesysteem. U begrijpt ik mis mijn auto.

‘De Fabeltjeskrant’ Trouw heeft een nieuwe columnist. Babah Tarawally, Babah schrijft om de week over (verborgen) discriminatie en racisme. Hij hoopt met zijn columns een verzoenende stem te zijn in het steeds verder polariserende Nederland. In zijn eerste column schrijft hij over zijn vliegtuigvlucht terug naar Nederland. Babah was op vakantie in zijn geboorteland Sierra Leone waar hij uit gevlucht is. U leest het goed, Babah heeft de vluchtelingenstatus maar gaat vrolijk op vakantie naar het land van waaruit hij gevlucht is.

Hij zat in zijn stoel toen er een lange witte man naast hem kwam zitten die qua uiterlijk veel weg had van Willem van Oranje, Babah voelde zich klein worden alsof hij niet dezelfde rechten had. De man ging ervan uit dat de stoel en het gehele vliegtuig hem toebehoorde. Babah vroeg of hij misschien iets meer ruimte mocht hebben, waar de man gehoor aan gaf, om even later weer te doen wat hij gewoon was, het koloniseren van ruimte.

Het gedrag van deze meneer is voor Babah kenmerkend voor mensen die buitenlanders manen om zich in Nederland aan te passen. Zij bepalen de regels, gaan ervan uit dat zij de ruimte bezitten en dat eenieder die niet op hun lijkt, zich aan die regels moet houden. Hun irissen scannen op pigmenten.

In een later interview verteld Babah, die de Nederlandse taal niet machtig is, dit verhaal nog een keer en blijkt het opeens om een Amerikaan te gaan in plaats van een Nederlander. Of het hele verhaal waar is of het zoveelste fabeltje van onze pareltjes van Trouw, daar kunnen we alleen maar naar gissen.

Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de vluchtelingen uit Sierra Leone, Nederland gebruiken als tussenhaven. Zodra zij na vijf jaar een Nederlands paspoort hebben vertrekken zij uit Nederland veelal naar het verenigd koninkrijk waar zij eerst niet naar binnen konden. Deze cijfers zouden volgens hoogleraar migratiegeschiedenis Leo Lucassen beleidsmakers aan het denken moeten zetten. ‘’Asielzoekers die eigenlijk naar het verenigd koninkrijk willen, zitten vijf á zes jaar in Nederland in de wachtkamer. Een hele dure wachtkamer. Zij gooien een aantal jaren van hun leven weg, terwijl de investering van de samenleving weinig oplevert.

In een interview zegt Jerry Afriyie dat hij met een paar jaar klaar is met zijn missie van Kick Out Zwarte Piet. Ik hoop dat hij bedoelt dat ook hij naar het Verenigd Koninkrijk of een ander land vertrekt.

De laatste keer dat ik een kompas in handen had was toen we met groep 6 naar bergen op zoom gingen op zomerkamp. Bijna iedereen had een kompas bij zich, in geval we zouden verdwalen, konden we de weg terugvinden. Stoer stonden we dan met zijn allen te kijken hoe het metaal ronddraaide op zoek naar het noorden. Ik moest hieraan denken toen ik het digitale kompas in de huurauto zag, recht voor me draait hij er lustig op los en geeft aan in welke richting ik rijd. Noord, Oost, Zuid West. Niet dat ik er wat aan heb, ik heb ook geen idee waarom de ontwerpers dit in de auto hebben gezet. Alsof als ik verdwaald ben ik op dat kompas de weg terug zal vinden.

Babah zal mijn huurauto direct koppelen aan het VOC-tijdperk. De ontwerpers zullen volgens hem willen terugverwijzen naar de tijd, waar schepen volgeladen met zwarte slaven op kompas en sextant hun weg vanaf gekoloniseerd Afrika terugvonden naar racistisch Nederland. Kijkend naar zijn kinderen die op de achterbank vastgebonden in hun maxi cosi zitten, zoals de slaven in het ruim, toentertijd vastgeketend aan kettingen zaten, zal hij in zijn column schrijven dat hij in hun ogen de onderdrukking ziet die zijn voorouders opgelegd kregen door Willem van Oranje. Het doel van de ontwerpers is geslaagd, verborgen discriminatie en racisme.

Ik wens u een fijne week

Jim