‘Wanneer gaan we weer terug naar normaal?’ Is een vraag die vaak gesteld wordt. Maar welk normaal wordt er eigenlijk bedoelt. Want het normaal wat u en ik bedoelen, zoals wij dat tot vorig jaar beleefden, was dat wel normaal? Hoe vaker ik de speech van Koning Willem Alexander teruglees op de Dam, hoe meer ik mij afvraag wat bedoelde hij met ‘Normaal.’

‘Oorlog werkt generaties lang door. Nu, 75 jaar na onze bevrijding, zit de oorlog nog steeds in ons. Het minste wat we kunnen doen is: niet wegkijken. Niet goedpraten. Niet uitwissen. Niet apart zetten. Niet ‘normaal’ maken wat niet normaal is. – Koning Willem Alexander Dodenherdenking 2020.

Hoe vaak hebben we niet geroepen, ‘doe eens normaal man’ of ‘dat is toch niet normaal meer’ Hoe ‘normaal’ was ons normale leventje eigenlijk. Zuipen, snuiven, blowen, roken, vreten, neuken alles wat God verboden heeft vervulde de levens van velen. We leefden langs elkaar heen, het leven sjeesde voorbij. Dagelijks stonden we in lange files, uitlaatgassen uitstotend. De kerosine dampen rondom Schiphol waren kilometers ver te ruiken. Voor een paar euro zaten we met het vliegtuig in verre landen. In de weekenden trokken we er op uit naar vrienden of feesten. Richting voetbalwedstrijden, waar het regelmatig met de politie of ME tot conflict kwam.

Gedomineerd door de EU ging de overheid door de knieën en legde het volk absurde regels en eisen op. In Januari kwamen de boerenprotesten. De sfeer werd grimmiger. Stikstofwetten moesten doorgedrukt worden, Lelystad Airport mocht niet open door foutieve cijfers. Het volk kwam in opstand, niet alleen in Nederland, in meerdere landen kwam het volk in opstand tegen een zwalkende overheid.

En toen kwam Korona, de democratie waar onze ouders voor hadden gevochten verviel in een dictatuur. ‘Nou, Nou Jim, een dictatuur nu overdrijf je.’

Was het niet Mark Rutte van de VVD die in het tv-programma Op1 deze week zei: ‘Maar na deze appjes is het landelijk echt onmogelijk om met Baudet in een kabinet te zitten.’ Of iemand het al dan niet eens is over de appjes, of dat ze uit zijn verband zijn gerukt, dat is een andere discussie. Het gaat er om dat het niet uitmaakt of wij als bevolking op Forum voor Democratie stemmen, Rutte gaat daar niet naar luisteren. Hoezo wij leven in een democratie?

Leest u even mee wat er op Wikipedia staat:Een precieze omlijning van het begrip dictatuur is lastig te geven. Een kenmerk dat in vrijwel alle definities terugkomt is het ondemocratische karakter van dictaturen.Regeringen in een dictatuur regeren veelal zonder democratisch mandaat (zonder verkiezingen) en vaak gaat hun regeringswijze ook in tegen de constitutie(staatsrecht/grondwet) van het land. Er zijn echter dictaturen die via propaganda en populisme een brede steun onder de bevolking weten te winnen. (“Populisme is een dunne ideologie, volgens welke de maatschappij uiteindelijk verdeeld wordt in twee homogene en vijandige kampen – ‘het zuivere volk’ versus ‘de corrupte elite’ – en die stelt dat de politiek een uitdrukking zou moeten zijn van de algemene wil van het volk” Cas Mudde, populisme-onderzoeker)

En misschien past perfecte dictatuur nog wel beter: Een dictatuur die een methode heeft gevonden om de opvolging te institutionaliseren of waarin regelmatig (niet-competitieve) verkiezingen plaatsvinden en daardoor democratisch overkomt.

Na de vreedzaam bedoelde demonstraties in verschillende steden die hard uit elkaar werden geslagen door politie en ME begon ik ook te denken dat we aan het vervallen zijn tot een politiestaat.

Wederom van Wikipedia:Onder druk van, een al dan niet vermeende interne of externe bedreiging van de staatsveiligheid, bestaat het gevaar dat wetten doorgevoerd worden, die burgerrechten inperken en stapsgewijs in de richting van een politiestaat leiden. Voorbeeld is nazi-Duitsland. Adolf Hitler kwam via verkiezingen op democratische wijze aan de macht. Vervolgens wist hij na de Rijksdagbrand, die mogelijk door de nazi’s zelf is veroorzaakt, grote bevoegdheden naar zich toe te trekken (uitroepen van de noodtoestand, etc) om ‘de orde te handhaven’. Met deze, in theorie tijdelijke, ordehandhavingswetten’ schakelde hij in snel tempo alle politieke tegenstanders uit, werd de noodtoestand permanent, en werd het hele land aan zijn wil ondergeschikt gemaakt.

Ik begin steeds meer overeenkomsten met het begin van de tweede wereldoorlog te zien, krijgen die seniele bejaarden waar ik het een paar weken geleden over had toch weer gelijk.

Op 14 mei 2020 schreef ik mijn eerste Column over Korona. Daarin eindigde ik met de volgende woorden : ‘Anno 2020 kan het niet zo zijn dat er niet de expertise is, om in korte tijd een oplossing te vinden tegen Korona. Dat we praten dat deze anderhalve meter economie zeker nog een jaar aan gaat houden, is te zot voor woorden. Elke winter hebben we een griepvirus, wat als het warmer wordt verdwijnt, maar nu is schijnbaar al zeker dat Korona niet doodgaat van de warmte. We kunnen vliegen naar de maan, microscopische operaties doen, supersnel internet op een mobiel, maar een klein k*tvirus krijgen we niet in korte tijd onder controle en nekt nu een groot deel van onze economie en de maatschappij. Ik blijf me vooralsnog aan de regels houden, maar er is iets goed mis.’

Dat er iets goed mis is, is een jaar later wel duidelijk. En ik hoop echt dat waar ik deze Jom mee afsluit, niet waarheid wordt.

Want wat bedoelde de koning nu eigenlijk met ‘Niet normaal maken wat niet normaal is.’ Bedoelde hij wat velen denken dat de tijd waarin we nu zitten niet normaal is, we snel weer naar ons oude vertrouwde normale leven zouden gaan? Of bedoelde hij: dat normale leventje van jullie, dat was niet normaal. Dat gaan we maar eens veranderen.

Ik wens u veel wijsheid toe,

Jim

#JimOpMaandag #DelenIsLief #Korona #Dictatuur #PolitieStaat #VrijheidVanMeningsUiting #Normaal #NietNormaalMakenWatNietNormaalIs

Categorieën: Corona