In 1967 verscheen Phil Bloom als eerste vrouw bloot op de Nederlandse televisie. Het optreden gaf aanleiding tot grote commotie en internationale persaandacht en zelfs vragen in de tweede kamer. Jaren later toen de uitzending nogmaals werd uitgezonden passeerde het fragment onopgemerkt. Daar waar de luizenmoeder in de eerste serie herkenbaar, realistisch en lachwekkend was, lijkt het alsof de schrijvers in de tweede serie zijn toegetreden tot het linkse bolwerk van de NOS of de trouw. Per aflevering verbaas ik mij meer over het genereren van de stereotypisch racistische Nederlander.

Want ja wat vinden Nederlandse kindjes nu waar hun Marrokaanse schoolvriendje Achmed goed in is? Alleen in voetbal want de enige Marokkanen die Nederlanders kennen zijn voetballers in de eredivisie. En wat te zeggen van Juf Ank die stelselmatig weigert om Aggggggmed goed uit te spreken. Want wij corrigeren die buitenlanders wel, want die vinden wij Nederlanders dom. En als het dan toch over Juf Ank gaat. Nadat zij bekend heeft gemaakt dat zij Ggggristen (Christen) is, laat zij geen moment onbenut om de jonge zieltjes te leren dat de overleden Opa geen sterretje is, maar dat hij in de hemel bij God is. Het lijkt af en toe wel of Juf Ank op kruisvaarders tocht is.

Dan Nancy wiens kinderen de school al hebben verlaten maar dankzij een ‘stoeipartij’ met de directeur Anton in het fietsenhok nog werkzaam als vrijwilligster is. In seizoen twee schijnbaar bekeerd tot de een of andere zweverige Hara Krisna beweging. Nodigt een tevens zweverige vriendin uit voor schoolfotograaf die de kinderen met cowboy en indianen carnavalskleding op de foto wil zetten. Dat een ouder dan roept dat de cowboyhoed een genocidehoed is, verwijzend naar de cowboy en indianen feestjes die niet meer gevierd mogen worden is het de zoveelste misplaatste steek onder water.

Hanna de luizenmoeder vraagt nog even aan Mel (de Turkse moeder) of zij wat hapjes kan maken want daar is ‘haar soort’ toch zo goed in. Voor het kerstverhaal gaat het  hoofd van de school Anton de ‘zwarte homo papa’ van één van de leerlingen vragen om de zwarte Balthazar te spelen, ach ja Kenneth is ook een moeilijke naam om te onthouden. Uiteraard weigert Kenneth waarna een andere ouder besluit om als roetveeg Balthazar te komen.

Daar waar Juf Helma samen met Volkert tot aflevering vier nog serieus te noemen waren, sloeg ook bij hun de absurditeit toe toen ze samen door de muren van het klaslokaal gingen schreeuwen ‘Jezus in je hart Ole Ole Ole.’. Overigens volgens Twitter de meest geroepen kreet de volgende dag bij de koffieautomaten.

Daar waar seizoen 1 goed gevonden was en volgens de schrijvers boven verwachting werd bekeken, hebben ze in seizoen twee de plank volledig mis geslagen. Keken er de eerste aflevering 5.2 miljoen kijkers, gisteren aflevering vijf dook het aantal al onder de vier miljoen.  De schrijvers hebben besloten geen derde seizoen te maken, het beste wat ze dit seizoen hebben kunnen bedenken. Altijd nog beter dan de Vlaamse versie van de Luizenmoeder. Voor onze zuiderburen zijn de afleveringen opnieuw opgenomen met een Vlaamse cast. Werkelijk tenenkrommend, Juf Ank is vervangen door Juf Els een gangbaardere naam voor de Vlamingen. Werd daar met hoge verwachting de eerste aflevering bekeken door 1.2 miljoen kijkers zat aflevering zes al onder 756.000 kijkers. De kans is klein dat onze zuiderburen ooit aan een tweede seizoen gaan beginnen.

De woordgrapjes: ‘een frisse wind door mijn voorbips’ en ‘Senseo de Rolls Royce onder de koffie’ maken dat je nog niet wegzapt. Ik blijf kijken in de stille hoop dat Hannah de luizenmoeder  tijdens een voorleesmiddag met de kinderen het voorleesboek laat zakken en in vol bloot ornaat zit. Dat zal zeker niet onopgemerkt voorbij gaan.

Fijne week

Jim

Categorieën: Social Media