Buba is weer in het nieuws. En om eerlijk te zijn had ik tot drie jaar terug nooit van Buba de olifant gehoord. Eerdere zaken die daar om gingen had ik gemist of over het hoofd gezien.

Drie jaar geleden kwam ik Buba tegen op de camping bij Circus Freiwald. Een vrolijke olifant die dagelijks de vijver in ging en geintjes met zijn verzorgers maakt.

Zoals ik al zei, een vrolijke olifant, niet een olifant die gestrest of zielig in de rondte loopt zoals enkele dierenactivisten nu willen beweren. Activisten die Buba waarschijnlijk nimmer hebben gezien, activisten die denken het beste met Buba voor te hebben. Ik neem u mee naar de wereld van Buba de olifant.

De geboorte van Buba is niet helemaal duidelijk. In eerste instantie vermeld de olifantendatabase dat Buba 45 jaar geleden geboren is in Zimbabwe. Nadat haar ouders waren doodgemaakt door stropers, werd er gedacht dat de babyolifant het zonder ouders of menselijke steun niet zou overleven. Op haar tweede levensjaar kwam de babyolifant daarom naar Europa en werd ze opgevangen door circusmensen. Het vermoeden bestaat dat men Buba heeft verwisseld met een olifant waar ze samen mee heeft opgetreden in het circus. In de olifantendatabase is bij Buba nu niets meer te vinden van het stropersverhaal. En weten we ook niet precies waar ze vandaan is gekomen.

Inmiddels reist Buba al 28 jaar mee met circus Freiwald. En in die jaren is het een Bekende Nederlander geworden. Zo speelde ze in 2005 mee in de film Knetter met Carice van Houten. Had een rol in de opera Aïda. En Buba heeft lang met Hans Klok opgetreden waar ze samen met Pamela Anderson op het podium stond. Hans Klok reageerde vijf jaar geleden op het verbod van het houden van wilde circusdieren en maakte zich zorgen om de toekomst van Buba.

“Van heimwee stoppen ze met eten, dat tast hun organen aan en dan vrees ik het ergste. Ik wil dit niet laten gebeuren bij deze olifant”, Hans heeft gezien dat Buba goed verzorgd wordt. Wel snapt Hans het wettelijk verbod op het optreden van exotische dieren. “Ik ben het er wel mee eens dat nieuwe, wilde dieren niet meer in het circus moeten. Maar ik vind dat de dieren die dit al heel hun leven doen, bij hun verzorgers moeten blijven. Zonder verzorger raken ze helemaal van slag en zijn ze alleen. Ik ben heel erg bang dat hij dan ergens gestopt wordt waar hij sterft van verdriet”, aldus de illusionist.’’

In 2015 bereikte ‘Wilde Dieren de Tent Uit’ het succes dat er een verbod kwam op wilde dieren in circussen. Alle dieren kregen een plekje en ook Buba werd ondergebracht. Buba miste echter de verzorgers die hij inmiddels als familie zag en waar hij al zo lang mee reisde. Buba stopte met eten en er zat niets anders op dan Buba weer terug te brengen naar circus Freiwald. Gezien de leeftijd van Buba kreeg ze van de politiek 5 jaar de tijd om als enig wilde dier in Europa mee te mogen reizen met het circus, maar niet op te treden. Overigens werd “Wilde Dieren de Tent Uit’ nog wel door de reclamecommissie op de vingers getikt dat het filmpje wat ze over Buba hadden gemaakt niet strookte met de waarheid.

De familie ging akkoord met het voorstel en betaald jaarlijks zo’n 70.000 euro om Buba te verzorgen. Activisten roepen nu dat Buba een levend reclamebord is. We zijn vijf jaar en 350.000 euro aan verzorging verder, ik vind dat een duur reclamebord en meer klinken als liefde. Op 30 juni 2020 liep de termijn van vijf jaar af dat Buba bij circus Freiwald mag blijven. Afgelopen week  heeft de politiek kijkend naar het verleden besloten dat Buba voor onbepaalde tijd bij het circus mag blijven.

En direct sprongen bijna alle activisten en veelal linkse media in de pen om hun schande uit te spreken over dit kabinet en dit besluit. Er wordt van alles geroepen door de zelfbenoemde olifantenexperts, Buba is getraumatiseerd, Buba moet tussen andere olifanten in, Buba heeft genoeg geleden.

Ik ben zeker geen olifantenexpert, maar weet wel dat olifanten in het algemeen heel intelligente én sociale dieren zijn. Zoals een hond zich heel sterk aan de baas met eventueel gezin kan hechten, en op hoge leeftijd moeilijk meer in een andere leefsituatie kan aarden, zal dat bij een olifant heel goed net zo het geval kunnen zijn.

Ik heb de indruk dat de familie bij welke Buba verblijft veel om het dier geeft en het goed verzorgt. Dan is het een goed plan Buba bij zijn verzorgers te laten en te stoppen met janken dat Buba “gedwongen bij het circus zou moeten blijven”

Uit een onderzoek van de Britse nieuwszender BBC is naar voren gekomen dat olifanten door stress in gevangenschap korter leven. Zo leven Afrikaanse olifanten zoals Buba in gevangenschap gemiddeld negentien jaar. In het wild worden deze dieren gemiddeld 56 jaar oud.

Buba is inmiddels 45 jaar. U mag uw eigen conclusie trekken. Ik hoop nog jaren van Buba te genieten als ze weer langs komt.

Fijne week

Jim

#Buba #JimOpMaandag #DelenIsLief #UitgeverGezocht

Categorieën: Jim Op Maandag