Als Amsterdammer kom ik ook wel eens in Utrecht. En waar Utrecht opvalt door zijn compacte gezellige centrum waar je op een dag lopend alles kan bezoeken van de Dom tot het Neude om te eindigen op de Oudegracht. Is het Amsterdam waar je zonder vervoer drie dagen voor de stad nodig hebt. Daar waar je in Amsterdam op je hoede moet zijn voor toeristen die de stad als één groot Museum zien alwaar ze zich fietsend iedereen van de sokken rijden. Ook de voetbalclubs zijn niet met elkaar te vergelijken.

Tijdens mijn opleiding tot voetbaltrainer heb ik diverse leeftijden gecoacht. Één ding was mij snel duidelijk, A en B Junioren (tegenwoordig JO20 tot en met JO16) zijn niet mijn doelgroep. Op deze groepen moet je als trainer heel veel overwicht hebben Er zitten altijd wat oproerkraaiers tussen die de coach gek willen maken, die strijd daar heb ik geen zin in. Ik wil spelers hebben die gedreven zijn door passie en elke week het beste uit hun zelf willen halen.

Ik zei al, Ajax is anders. ook hier is een deel deel van de selectie de zojuist genoemde oproerkraaiers. En deze jongens met een salaris van meer dan één miljoen per jaar moet jij als trainer maar genoeg prikkels kunnen geven om ze aan het voetballen te krijgen. Je bent niet alleen maar voetbalcoach die even wat oefeningen uitzet en poppetjes op de juiste plek neerzet, je moet een tactische psychologische oorlogsvoering met die jongens voeren, waarbij elk individu een andere aanpak nodig heeft. Daar waar de spelers bij FC Utrecht voor hun loon wekelijks moeten presteren, zijn ze bij Ajax drukker met het nieuwste Louis Vuiton tasje waar de voetbalschoenen in moeten dan met de volgende wedstrijd.

Vorig jaar kwam trainer Erik ten Hag over van FC Utrecht. Vanaf minuut één heb ik mijn verbazing hierover uitgesproken. Het is een prima trainer, maar niet voor Ajax, Hij heeft bij FC Utrecht laten zien wat hij kan, maar bij Ajax moet je van een ander kaliber zijn. Ten Hag zou prima presteren bij een de Graafschap zelfs prima bij FC Twente om die weer naar de Eredivisie te laten komen. De meeste ploegen zou Ten Hag prima kunnen coachen.

Dat Ajax zich hierin vergist heeft is nu na meer dan een jaar wel duidelijk. Het begon al met het meenemen van Labyad. Als speler wil je zoveel mogelijk wedstrijden spelen dat is goed voor een transfer naar het buitenland of een plekje in de selectie bij het Marokkaanse elftal. Labyad heeft van de 18 wedstrijden dat hij op de bank plaats mocht nemen dit seizoen 8 keer mogen invallen. Waarvan drie keer minder dan 5 minuten. De langste invalbeurt was tegen Ado Den Haag 78 minuten. Voor zijn carrière had hij beter bij FC Utrecht kunnen blijven waar hij bijna wekelijks op de grasmat stond.

De invalbeurt van twee minuten van Younes als beloning voor zijn goede presteren op de training is voor mij ook zo’n punt. Ik zou ook bedanken. Afgelopen weken als dieptepunt Heerenveen en Feyenoord met ongelooflijke wissels, het constant starten met Dolberg, de wekelijks wisselende opstellingen onder het mom van elke tegenstander vereist een andere opstelling. Het is het gevolg van een trainer die totaal niet meer weet wat hij moet doen om die jongens aan het voetballen te krijgen. En met die jongens bedoel ik die oproerkraaiers die niet presteren, die hij niet aan kan en niet durft op de bank te zetten.

Ik verwacht tegen Real Madrid dat de jongens weer zullen presteren. Dan zullen ze proberen zich in ‘the picture’ te spelen voor buitenlandse ploegen en op die manier een mooie transfer naar het buitenland te bewerkstelligen. In de competitie nog een knaller tegen PSV en Ajax kan aan het eind van het seizoen zijn wonden likken van weer een sportief, dramatisch jaar met een goed gevulde bankrekening. Marc Overmars heeft gezegd dat, als het weer een jaar wordt zonder prijzen, dat hij zijn biezen zal pakken. Het zal u dan waarschijnlijk nu duidelijk zijn waarom Overmars aan het flirten is met Arsenal. Zijn positie is na Peter Bosz, Marcel Keijzer en Ten Hag onhoudbaar geworden

Zou ik het beter kunnen? Nee, dat zei ik al aan het begin van deze column. Zou ik bedanken als ze mij die baan aanboden? Ik zou het met beide handen aanpakken en zorgen voor een, zoals gebruikelijk, goede ontslagpremie van enkele miljoenen.

Fijne Week

Jim

Categorieën: AjaxSport