Afgelopen dinsdag speelde Ajax gelijk tegen Apoel voor een ticket Champions Leage. Het zou Apoeltje-eitje worden vertelden de analisten op voorhand. De quoteringen lieten duidelijk zien dat Ajax heer en meester zou zijn. Slechts 1,5 keer je inzet bij winst van Ajax en ruim 6 keer je inzet bij gelijkspel of winst van Apoel. 

Toen de opstelling verscheen kon ik niet anders dan een vloek geven. Opstelling 4-2-3-1 
Oftewel vier verdedigers, daar twee spelers voor weer drie spelers en een spits. In een taartvorm naar het doel van de tegenstander. Één gatenkaas, in een opstelling die ik ze nog niet eerder heb zien spelen dit seizoen. De enige spits annex goaltjesdief die altijd op de juiste plek staat, Klaas-Jan Huntelaar zat wederom op de bank. Te veel om op te noemen dat dit enorm fout zou gaan. 

Met de 0-0 die op het bord prijkte na negentig minuten drama, ja voetbal kan ik het niet noemen, was ik eigenlijk nog blij. Het was nog slechter dan slecht. Ten Hag greep niet in en de volgende ochtend wordt Ten Hag in alle kranten en op social media enorm bekritiseerd. Onterecht.  

In mijn Column van Februari dit jaar genaamd Amsterdam is geen Utrecht schreef ik al dat Ten Hag een prima coach is, maar niet voor Ajax. Een deel van de spelersgroep gelooft het allemaal wel. Ze zitten bij de top van Nederland en willen een buitenlands avontuur. Die zetten zich niet voor 100% in. Ten Hag is niet een trainer om van dit materiaal een geoliede machine te maken. Individueel is er heel veel kwaliteit, daardoor wint Ajax ook veel wedstrijden, maar het zijn bijna allemaal ‘eiland’ voetballers. De grote boosdoeners op dit moment zijn Van der Sar en Overmars. Zij zijn deze dwaling begonnen, om Ten Hag over te nemen van FC Utrecht. 

Ja, Ajax is landskampioen geworden afgelopen jaar. Maar alleen maar omdat bij PSV,  Lozano geblesseerd raakte. De laatste wedstrijden had PSV daar niemand voor in de plaats. Anders hadden ze die wedstrijden echt wel gewonnen en was PSV landskampioen geworden. 

Ajax werd eruit geknikkerd met de halve finale Champions League tegen Tottenham. Dat was niet anders dan een opeenstapeling van blunders die het hele seizoen al werden gemaakt. Ten  Hag wordt als het brein genoemd. Ten Hag stond alleen maar buiten het vak waarin hij hoort te staan interessant te doen. Het was Alfred Schreuder die tijdens dramatische wedstrijden op een papiertje schreef waar het fout ging, en dat paste Ten Hag dan weer toe. Alleen aan deze opstelling was zelfs voor Schreuder geen redden meer aan en in de 96e minuut viel de 2-3 en de uitschakeling was een feit. Het hele seizoen waren het individuele spelers, met hun specifieke kwaliteiten, maar ook stonden er spelers in het veld die nooit opgesteld hadden mogen worden. Ten Hag zocht maar kon geen vaste basis vinden, plaatste elke wedstrijd spelers op andere plekken waardoor niemand op elkaar ingespeeld raakte. Voor mij lijkt het dat niemand bij Ajax na afloop een wedstrijd bekijkt, analyseert en daar conclusies aan verbindt. Wedstrijd na wedstrijd worden dezelfde fouten gemaakt. 
 
Dit seizoen is Schreuder vertrokken en ook Aron Winter een doorgewinterde rot-in-het-vak is weg. Daarvoor in de plaats zijn Christian Poulsen en Michael Reiziger gekomen. Tijdens de wedstrijd kwamen beide assistent trainers regelmatig in beeld. Zittend in hun trainingspak had ik niet het idee dat ze met de wedstrijd bezig waren. Het leek er meer op dat ze wachtten op een seintje van Ten Hag opdat zij het veld in mochten om te gaan voetballen. Ik heb ze geen aantekening zien maken, geen overleg, helemaal niets. Ten Hag begon van ellende zelf maar wat te schrijven. Geen idee wat erop stond, ik hoop een sollicitatiebrief, naar Pec Zwolle bijvoorbeeld waar hij prima zou passen. 

Het gaat niet goed met het Nederlandse voetbal. Als jij een prima vrachtwagenchauffeur bent betekend het niet automatisch dat je directeur van een transportbedrijf kan zijn. Als jij een prima voetballer bent betekend het niet dat je een prima trainer, coach of directeur kan zijn. En er zijn teveel oud-voetballers die de cursus trainer /coach van de KNVB versneld mogen doen wegens bewezen diensten in de voetballerij. Neem van Bommel die denkt dat ie de nieuwe Louis van Gaal is met zijn drukke en rare gedoe langs de lijn. Wat een vreselijke vent is dat, dat is nou een trainer die nergens terecht kan. Van Bommel lijkt me zo’n vader die bij zijn zoon Ruben langs de voetbalvelden het hele medische woordenboek uitkraamt. 

Ten Hag is een prima trainer ik wens hem veel succes bij zijn volgende clubs. En ik ben benieuwd of Overmars zijn daad bij zijn woord voegt door te vertrekken bij Ajax, als eindelijk uitkomt dat Ten Hag niet bij Ajax past.  
 
Ik wens u een fijne week en als uw club deze week speelt, een fijne wedstrijd. 
 
Jim 

Categorieën: AjaxSport