Alle oranje vlaggetjes, zijn gisterenavond de kliko’s in gegaan. Op internet gaan 17 miljoen bondscoaches los op Frank de Boer en de spelers.
Misschien heb ik wat gemist, maar 17 miljoen bondscoaches waren twee dagen terug nog in gelukzalige euforie. Alle media schreven oranje als winnaar van het EK. Zelden hadden ze zo’n goed team gezien.
De afgelopen jaren kijk ik al met argusogen naar de wedstrijden van Oranje. Geen vlaggetje komt er bij mij aan het huis te hangen. De winst van 1988 staat mij nog vers in het geheugen. 33 jaar geleden dat Nederland het EK won. Met toen maar 8 teams die meespelen tegen de 24 van nu.
De afgelopen jaren heb ik het wel een beetje gehad met een flink aantal spelers van oranje. Die zijn meer bezig met hun bling bling hoedjes en schoentjes dan serieus met voetbal. En dan nog dat een aantal spelers denken te beslissen, dat het hele team inclusief bondscoach, een spreekverbod opgelegd krijgt, naar een ieder van Veronica Inside was de zoveelste druppel. Waar is de tijd gebleven van Rinus Michels, de generaal die de spelers vertelde hoe hij wilde dat er gevoetbald werd. Een Bert van Marwijk die overigens met zeer mooi voetbal in 2017 met de Nederlandse dames kampioen werd. Maar ook Peter Bosz is iemand die de jongens in het gelid kan krijgen. Dat heeft hij bij Ajax al laten zien.
Hoe is het toch mogelijk dat met spelers die voor miljoenen naar het buitenland worden verkocht, dat er niet een fatsoenlijk potje voetbal kan worden neergezet. Is het de bondscoach, is het de opstelling, of de instelling.
Wat mij direct de eerste wedstrijden opviel was de gatenkaas in de verdediging. De tegenpartij mocht al tikkend naar het doel van Stekelenburg en daar zelfs diverse keren uithalen. De wedstrijd tegen Noord-Macedonie had er ingegrepen moeten worden. Twee keer wisten ze te scoren, weliswaar beide keren randje buitenspel en werden de goals afgekeurd, maar dat het niet liep was toen al duidelijk. Ook de wedstrijden tegen Oekraine en Oostenrijk waren niet best. De ingevlogen analisten namen in de rust de kijker mee met oh’s en ah’s. Van kritiek was geen sprake. De oranje bril was enorm. En na afloop kijkt men alleen naar de uitslag, leest lyrische columns van Valentijn Driesen en consorten hangt nog wat extra vlaggetjes op en drinkt een potje bier.
Ach Valentijn Driesen, de voetbal analist van de Telegraaf, verlangt na het optreden van Frank de Boer weer naar Erik Ten Hag. Niet kampioen worden met de spelersgroep van Ajax is een nog grotere blamage dan wat Frank de Boer heeft laten zien. Zelden iets gelezen van die man wat serieus genomen kan worden.
Qua opstelling ben ik heel makkelijk, het was gewoon bagger. 5 3 2 is geen opstelling, gewoon 4 4 2 of 4 3 3 spelen dan heb je een goede veldbezetting, dan snappen de spelers ook wat er van hun wordt verwacht. Nu zat iedereen elkaar aan te kijken wie er actie zou ondernemen. En dat was in de aanloop naar het EK al te zien, tegen Italië 1-1 en van Turkije verloren met 4-2.
De bondscoach, was het allemaal zijn schuld? Als je vrachtwagenchauffeur bent, betekent het niet dat je automatisch een logistiek centrum kan leiden. En hier gaat de KNVB telkens de fout in. In plaats dat oud-voetballers de complete trainersopleiding moeten volgen, komen ze er met een versnelde cursus van af. En dat is terug te vinden op de Nederlandse velden. Ik heb zelf de basis cursus van de KNVB gevolgd en ik sta verbaasd wat ik op de velden zie gebeuren. Totaal niet in lijn met wat de KNVB graag ziet hoe er wordt gevoetbald. Het totaalvoetbal waar Rinus Michels in 1974 en 1988 mee won was een systeem van veel positiewissels en gaten creëren voor andere spelers. Bij balverlies gaan de spitsen direct proberen de bal te veroveren. Regel 1 van de KNVB, we voetballen naar voren, gaat dat niet dan gaan we opzij naar de andere kant van het veld gaat dat ook niet dan pas gaan we terug naar achteren. Zijn we in balbezit maken we de veldbezetting breed om ruimte te creëren. Heeft de tegenstander de bal maken we de veldbezetting zo klein mogelijk. Ik heb werkelijk niets gezien anders dan 11 spelers die als eilandjes op het veld staan om af en toe een kunstje met een bal te doen.
Soms heb ik het idee dat het alleen maar is om zo snel mogelijk miljoenen binnen te harken. Want wat dat betreft kunnen we het trainerschap van Frank de Boer wel een succesverhaal noemen. Na een jaar bij Inter Milan te hebben gezeten, kon hij vertrekken met een afkoopsom van 1,5 miljoen euro. Hierop volgde Crystal palace waar hij na 77 dagen en vijf wedstrijden kon vertrekken met een afkoopsom van 2 miljoen euro. Drie maal is scheepsrecht moet hij gedacht hebben want bij Atlanta United deed hij het nog een keer. Hoeveel Frank de Boer verdient als bondscoach daar doet de KNVB geheimzinnig over. Van Ronald Koeman weten we dat hij 7 miljoen per jaar verdiende. Er wordt geschat dat Frank de Boer tussen de 3 en 5 miljoen per jaar verdient. Wat voor afkoopsom Frank de Boer met de KNVB heeft afgesproken is weer geheimzinnig, maar ongetwijfeld ter hoogte van zijn jaarsalaris.
Overigens twijfel ik soms wel meer aan de intenties van sommige coaches, neem Ruud Gullit bijvoorbeeld, als speler fenomenaal en in 1988 de leider op het veld. Na een jaartje als coach bij New Castle wordt hij weg gestuurd met 7 miljoen, daarna bij Feyenoord en LA Galaxy dient hij ook zijn contracten niet uit, en zijn kortstondige Tsjetsjeense verhaal heeft hem 6 miljoen opgeleverd.
Tsja, en zo kijkend snap ik de nieuwe lichting coaches wel, met matige prestaties ontvang je miljoenen als afkoopsom. Dan snap ik dat zij de vlag uithangen. Maar ik doe niet mee.
(Mocht de KNVB iemand zoeken als bondscoach, ik ben beschikbaar, heb wel een afkoopsom in het contract zitten.)
Een fijne week,
Jim