Vandaag komt Groen-Links Kamerlid Kathalijne Buitenweg met het voorstel om XTC uit het criminele circuit te halen. Ze komen niet in de supermarkt te liggen maar de overheid moet wel de regie nemen. Want dan halen we het uit het criminele circuit en zijn we af van de afvaldumpingen.

In het uitgaansleven is XTC na alcohol en cannabis de meeste gebruikte drug. Anders dan bij canabis en alcohol heeft XTC geen verslavende werking. Er zijn in Nederland bij de verslavingskliniek Jellinek slechts 420 gevallen bekend die verslaafd zijn aan XTC. Ik vind dat elk geval er één teveel is, maar kijken we naar alcohol zijn het er 477.000 en tabak 539.000.

De werkzame stof in xtc is MDMA. Het geeft een gelukzalig, tintelend gevoel. De gebruiker voelt zich opgewekt, euforisch, kan uren dansen en krijgt zin om anderen aan te raken en te knuffelen (het heet niet voor niets de ‘hug drug’).
Het duurt zo’n 20-60 minuten voordat de effecten optreden. Mede daarom is xtc eigenlijk niet lichamelijk verslavend. Het middel is vier tot zes uur na inname uitgewerkt.

Ondanks dat XTC redelijk goedkoop te produceren is hebben criminelen vorig jaar in Nederland voor minstens 18,9 miljard euro aan XTC en amfetamine geproduceerd. Exacte cijfers zijn er niet, maar men vermoed dat er in Nederland ongeveer 400 drugslaboratoriums zijn. De laboratoriums verschillen, een redelijk laboratorium kan 1 miljoen tabletten in een week maken. U kunt zich wel voorstellen dat zulke hoeveelheden niet door de Nederlandse festivalgangers worden gebruikt. Het grootste gedeelte gaat dan ook naar het buitenland toe. Voor Nederland blijven er kleine restpartijen over.

Bij het maken van XTC en amfetamine blijft afval over. Dit afval wordt vaak in de natuur achtergelaten in jerrycan’s en bevat vaak duizenden liters chemicaliën als zoutzuur, zwavelzuur en aceton. Maar het wordt ook geloosd in rivieren en de natuur. Zo moest vorig jaar een waterzuiveringsinstallatie worden stilgelegd door het vele drugsafval wat in het water geloosd was waardoor micro-organismen die het water zuiveren stierven. De jaarlijkse schade loopt in de tonnen. De overheid hoopt door het te reguleren af te zijn van de afvallozingen.

Enkele weken terug is een conceptstuk van het zogenaamde preventieakkoord uitgelekt, Staatssecretaris Paul Blokhuis (ChristenUnie) van Volksgezondheid heeft het helemaal gehad met schadelijke gevolgen van alcohol en roken. Om Nederland gezonder te krijgen, pleit hij voor een pakket aan maatregelen dat drinken en roken duurder en onaantrekkelijker maakt.
Alcohol gaat fors duurder worden, in 2020 zou een krat bier 20 euro moeten gaan kosten. Acties zoals we nu kennen mogen niet meer, een krat bier kost 20 euro punt. Roken gaat ook duurder worden en moet naar minstens 10 euro per pakje.

Ik ben ervan overtuigd dat de overheid het gebruik van XTC ook in het ontmoedigingsbeleid zal gaan meenemen en de prijs flink omhoog zal laten gaan. Een goede pil kost momenteel tussen de 3 a 5 euro. De pillen van tegenwoordig zijn van goede kwaliteit en kunnen kosteloos worden gecontroleerd. Bedenk dat de meeste pillen naar het buitenland gaan en het criminele circuit hiervan zal blijven bestaan. De huidige festivalgangers hebben hun adresjes al en gaan geen pillen kopen die en veel duurder zijn en vol staan met afschrikwekkende foto’s.

Zie hier een plan wat volledig tot mislukking is gedoemd. En wat nu dan met het drugsafval? Laat de overheid op diverse plekken containers plaatsen waar de criminelen hun afval kunnen dumpen. Niet ter goedkeuring maar omdat het veel goedkoper is dan de dumpingen van nu opruimen en vooral minder schadelijk is voor het milieu.

Ik wens u een fijne week

Jim

Categorieën: Politiek