Wat later dan gepland, maar ik was nog aan het bijkomen van de verbazing over onze laatste vakantie in Bastogne (België). Het leek alsof daar de tijd 90 jaar heeft stil gestaan. In een latere JOM hier meer over. Anyway, terug naar afgelopen week. Ajax pakt de dubbel daar ben ik blij om, minder blij met de manier hoe ze het hebben gehaald. Ik heb er al eerder over geschreven wat er mis is bij Ajax en ik zie volgend seizoen weinig verbetering komen. Vooral als bepaalde spelers wederom niet weg gaan bij Ajax. Dat assistenten Schreuder en Winter vertrekken is een verlies. Reiziger heeft twee jaar geleden met Jong Ajax de titel gehaald, maar is afgelopen seizoen keihard onderuit gegaan. Poulsen heeft net zijn opleiding klaar en wordt de tweede assistent van Ten Hag. Ik vind het een opmerkelijk duo en heb er mijn vraagtekens bij.

Afgelopen seizoen had je met o.a. Tadic, Schone, Huntelaar, De jong en De ligt gewoon een team waarbij je het hele seizoen strak bovenaan had moeten staan en niet pas de laatste weken toen PSV de punten liet liggen door de blessure van Lozano. Daar waar ik de afgelopen weken dankzij het verlies van PSV leuk wat centjes heb verdiend durf ik er nu geen geld op te zetten hoe het volgend jaar gaat.

Dan het songfestival, nee ik heb niet alles gezien. Het optreden van Duncan in de halve finale heb ik bekeken en ik had niet verwacht dat hij zou winnen. Niet dat er wat mis was met zijn optreden, in tegendeel ik was positief verrast dat een gewone jongen, ja ik weet hij is biseksueel dat maakt hem niet opeens raar, met een gewoon rustig optreden wint. Ik vind het een positieve wending en hoop dat meer landen dit soort van inzendingen gaan doen. De punten telling in de finale nog meegemaakt tot Madonna haar nummer ten gehore bracht, ja er zaten een paar valse noten in. Dat Emma Wortelboer dat becommentarieert met dat het maar goed was dat er een auto tune was, geeft aan dat ze niet de slimste is. Een auto tune past de tonen aan, hierdoor zouden onzuiverheden verdoezelt worden. En het valse zingen van Madonna stond in schril contrast ten opzichte van het gekrijs van Emma.

De keuze van Emma verbaasde me sowieso. Als presentatrice van het programma Spuiten en slikken vind ik het al bijzonder, even googelen op Emma Wortelboer en Subwoofer en u vind al snel een filmpje waarin ze probeert klaar te komen in een bus volgehangen met speakers en subwoofers. Ik houd dan ook mijn hart vast voor de presentatie volgend jaar. Maar eerst zal het linkse bolwerk, NPO, NOS en Avrotros 25 miljoen bij elkaar moeten schrapen voor het organiseren van het songfestival, van de politiek krijgen ze in ieder geval niets.

En of Nederland er zoveel aan verdient door bezoekers, extra werkgelegenheid etc? In 2016 gaven de 38.000 bezoekers van het songfestival in Zweden 32 miljoen uit. Echter verdringen de 38.000 bezoekers een deel van de bezoekers die anders de stad zouden hebben bezocht. Dan de locatie, Amsterdam lijkt mij de meest voor de hand liggende plek, het Afas theater en de Ziggo dome zitten vlak bij elkaar, daarnaast zijn er de afgelopen jaren in Zuid-Oost enorm veel kantoorpanden omgebouwd naar hotels. We zullen het zien de aankomende weken.

Dan nog even over Madonna, je er zaten wat valse noten in, en ja iedereen is daar zo druk mee bezig, waardoor het statement wat ze maakte door twee dansers met een Israëlische en een Palestijnse vlag op de rug te laten optreden niet meer opviel. Zou me ook niet verbazen als de organisatie aan de knoppen heeft zitten draaien om de aandacht af te leiden. De organisatie heeft inmiddels aangegeven hier geen toestemming voor te hebben gegeven en dat het Songfestival een evenement zonder politiek is. Ook IJsland krijgt mogelijk sancties voor het tonen van de Palestijnse vlag. Ik ben dan ook reuze benieuwd naar het songfestival in Nederland, dat kan nog wel eens een leuk feestje worden.

Deze week mogen we weer naar het stembureau. Links middels allerlei krantenberichten probeert Thierry Baudet zo veel mogelijk stemmen af te pakken. De essay die hij heeft geschreven vind ik niet zo spannend, beter was het geweest met om even een paar weken te wachten met publiceren tot na de verkiezing. Aan de andere kant kan het van hem uit ook een stunt zijn geweest om het op dit moment te publiceren. Ik heb het boek Serotonine van Michel Houellebecq waar het allemaal om gaat inmiddels besteld. Ben benieuwd naar de oprechte lofzang op parenclubs die in het boek worden beschreven. Jammer dat Thierry hier niet over verteld, misschien dat hij zelf nog worstelt met die grenzeloze vrijheid die wij hier in Nederland hebben. Want als politicus een naaktfoto op de rand van het zwembad plaatsen is toch een manier van je vrijheid vieren. Jim