Nog even en we mogen weer naar evenementen, concerten, terrassen, weer terug naar het normaal.

Dat normaal, heb ik al eerder beschreven dat gaat niet gebeuren. Evenementen en concerten wel. Maar wel onder strenge bepalingen van de overheid. De overheid bepaalt of u mag zitten, staan, dansen, polonaise lopen of mag drinken. Laten we het maar niet hebben over een jointje, of een snoepje. De overheid gaat bepalen welke evenementen wel en niet mogen.

Daar waar we middels NOS al de staatsomroep hadden, krijgen we binnenkort staatsevenementen.

Overdreven? Ongetwijfeld heeft u gelezen over de testen van fieldlabs in de Ziggo Dome. Dit verbaasde me, want als een evenementhouder of restaurant een proef wil doen, kunnen ze rekenen op bezoek van boa’s politie of zelfs ME. Deze proeven mochten doorgaan en ik besloot me eens te verdiepen in het bedrijf fieldlabs.

Als eerste de domeinnaam: fieldlabevenementen.nl. Deze is geregistreerd op 23 juni 2020. Voordat je iets gaat registreren, ga je eerst bespreken wat je wilt gaan doen, dan bedenk je een naam en dan registreer je een domeinnaam. Voor 23 juni 2020 was men dus al bezig met het bedrijf fieldlab en het gecontroleerd uitvoeren van evenementen onder invloed van de overheid. Toen wist men dus al dat in het najaar en de winter van 2020 geen evenementen gehouden zouden worden. Toen wist men dus al dat C zou blijven, er een tweede en derde golf zouden komen. Want waarom een heel bedrijf oprichten voor iets waarvan je niet eens zeker weet of het nodig is. Of wisten zij dingen die wij niet weten….

Laten we eens kijken hoe fieldlab is opgebouwd. Bovenin de hiërarchie staat de stuurgroep, deze stuurt het programmateam aan, welke op zijn beurt de onderzoeksteams aan sturen, welke evenementen gaan organiseren. De stuurgroep bestaat uit personen uit de sector, oftewel organisators  van evenementen. Naast deze organisators staan medewerkers van Ministeries, RIVM, Veiligheidsregio’s, GGD, Etc.

U leest het goed, het RIVM heeft een dikke vinger in de pap. Hoe wist het RIVM voor juni 2020, dat er behoefte zou komen aan een organisatie die gaat bekijken hoe we evenementen gaan voeren. En ik zeg met name voor juni 2020, omdat politieke organisaties veelal niet de snelste zijn.

Weet u wat dat betekent voor 2021? Geen evenementen waar de overheid niet in kan sturen. Geen koningsdag festiviteiten, geen festival strand, en als er al een festival is, is dat met beduidend minder bezoekers. Fieldlab heeft het over max 50% bezoekers tov vroeger. Dit betekent dat de organisatie van een festival op een andere manier aan zijn omzet moet komen. Lees duurdere kaartjes, duurdere drankjes.

En over duurdere kaartjes gesproken, daar sta je dan voor de deur, wordt er een staaf in je neus geduwd ben je opeens positief, dag evenement, dag kaartje. En wat doet je vriend of vriendin, gaat die wel naar binnen? Bij het afgelopen concert zijn er vooraf bijna 1600 testen gedaan, 11 positief. Bij de deur bijna 1500 testen, 7 positief. Kijkend naar deze cijfers is de kans dat je niet naar het evenement mag 1,2%. En ondanks alle maatregelen zijn er waarschijnlijk toch vier bezoekers besmet tijdens het evenement.

2021 wordt het jaar van de gecontroleerde staatsevenementen. Mocht u de coronakaart op rijksoverheid.nl hebben bekeken dan weet u dat discotheken en nachtclubs in 2021 dicht blijven. Dit alles zal ervoor zorgen dat er links en rechts meer en meer illegale feestjes worden georganiseerd.

En dat allemaal voor C? Deze maatregelen hebben niets met C te maken. Volgende week een nieuwe column, daarin leg ik uit wat ik denk dat er aan de hand is. Dan wordt de overwinning van D66 ook duidelijk.

Ik wens u een fijne week,

Jim

Categorieën: CoronaPolitiek