Een tijd geleden werkte ik voor een financieel bedrijf waar al jaren 5 personen werkten en er geen zicht op groei was. Op een dag vroeg de financiële man aan mij om een duur software pakket te installeren, hiermee kon automatisch op alle werkstations nieuwe software worden geïnstalleerd, updates werden uitgerold en snel nieuwe gebruikers worden toegevoegd. Ik vertelde hem dat het veel goedkoper was, dat door mij te laten doen dan dat softwarepakket aan te schaffen. Daarnaast kostte het onderhoud van dat softwarepakket meer tijd en dus geld dan wat ze nu aan mij betaalden.

Hij vertelde dat ze bezig waren om het bedrijf te gaan verkopen. Het softwarepakket zou rond de 75.000 euro kosten, met het pakket functionerend zou het bedrijf dan bijna één miljoen extra waard zou zijn. Ik had er een leuke klus aan en enkele maanden later toen het bedrijf verkocht werd voor de vraagprijs, knalden de flessen champagne.

Terug naar Lelystad, terug naar het failliete ziekenhuis. Het st Jansdal is de partij die het ziekenhuis in Lelystad gaat overnemen. Het st. Jansdal is voor mij een vreemde overnamekandidaat. De afgelopen jaren hebben ze een negatief resultaat behaald en pas het laatste boekjaar een kleine winst van nog geen miljoen gemaakt. Het invoeren van het elektronische patiëntensysteem heeft flink meer geld en tijd gekost dan gepland. Op dit moment weten we nog niet hoeveel het st Jansdal voor de failliete boedel gaat betalen (als er überhaupt betaald wordt …).

Het st. Jansdal wil geen spoedeisende hulp, verloskunde en nachtopname in Lelystad ondanks financiële steun van minister Bruins. Dit is een doorn in het oog van de Lelystadse bevolking en de politiek. Inmiddels is duidelijk dat momenteel nog niet de helft van het personeel van Lelystad een nieuw contract heeft gekregen omdat de Harderwijkse collega’s ze niet vinden passen in de huidige cultuur en medewerkers niet een proefcontract aangeboden kunnen krijgen maar direct in vast dienstverband aangenomen moeten worden.

Enkele weken na de berichten dat het St Jansdal het Lelystadse ziekenhuis over zou nemen verscheen er een bericht dat het St. Jansdal een nieuw ziekenhuis wilde bouwen in Lelystad, nieuwe apparatuur aan wil schaffen en in Lelystad het elektronische patiëntensysteem wil in voeren wat ze in Harderwijk ook gebruiken.
Opmerkelijk daar de invoering van het patiëntensysteem in Harderwijk zoveel problemen op heeft geleverd zou ik persoonlijk eerst kiezen voor rust in Lelystad en later als de hectiek gezakt is dit soort rigoureuze veranderingen doorvoeren.

Daarnaast waar haalt het St. Jansdal het geld vandaan. Er staat wel geld op de rekeningen maar de afgelopen jaren is er geen winst gemaakt. Van de week verscheen er een persbericht in de kranten.

De Rabobank verstrekt een lening van 45 miljoen aan het st Jansdal. Ervan uitgaande dat de nettowinst van het st. Jansdal rond 1 miljoen zit is het natuurlijk een absurde lening die de Rabobank uitgeeft. Als ondernemer gaat u dit nooit voor elkaar krijgen met deze cijfers. Daarnaast
na het drama van het Almeerse kasteel is er bij de Rabobank afgesproken alleen nog maar veilige beleggingen te doen. Nog opmerkelijker is dat veel van dit geld naar de Harderwijkse vestiging gaat voor nieuwe apparatuur. Dit hadden ze dan toch wel eerder kunnen doen in plaats van nu op twee locaties bezig te gaan?

Of wilde de Rabobank het niet eerder vanwege de slechte financiële situatie in Harderwijk en er is er meer aan de hand dan wij weten.
Het invoeren van het elektronisch patiëntensysteem en de bouw van een nieuw pand passen in het verhaal waar ik bovenin mee begon. Het Lelystadse ziekenhuis verkoop technisch zo maken dat er het maximale uit te halen is. De politieke raad van Lelystad heeft vlak na het faillissement ‘stiekem’ besloten dat het bestemmingsplan aangepast gaat worden, zodat er op de huidig locatie van het ziekenhuis, alleen maar zorg gerelateerde diensten mogen worden geboden. Dit was gelijk een doorn in het oog van het St jansdal die waarschijnlijk het plan al klaar had om de grond te verkopen aan projectontwikkelaars, die daar woningen willen bouwen.

Het heeft er alle schijn van dat het ziekenhuis in Lelystad word gebruikt om geld vrij te maken voor het st Jansdal. Is het niet door enorme kostenbesparingen (geen spoedeisende hulp en vele ontslagen) waardoor veel geld naar Harderwijk toe kan en de schuld aan de Rabobank ingelost kan worden, dan wel zal het ziekenhuis in Lelystad binnen enkele jaren verkocht worden. Een koper zal snel gevonden zijn, ik gok op Loek Winter.

Fijne week

Jim