Deze week heeft de wethouder besloten nieuwe parkeerautomaten te plaatsen. Al jaren is er een hoop te doen rondom het betaald parkeren in Winkelcentrum de Gordiaan in Lelystad. Winkeliers klagen dat de bezoekersaantallen terug lopen door de parkeertarieven.

Ik weet nog goed dat het betaald parkeren ingevoerd werd in Lelystad. Kon je daarvoor door de week met moeite een plek voor je auto vinden, na het invoeren van het betaald parkeren was er ruimte genoeg. De winkeliers klaagden toen niet over de teruglopende bezoekers aantallen. De vele auto´s die er nu opeens niet meer stonden bleken van forensen te zijn die met de trein naar Almere of Amsterdam reisden. Naast forensen ook veel auto´s van medewerkers van de Gemeente en van de winkeliers.

Feit is dat de afgelopen jaren de bezoekersaantallen teruglopen. Dit ligt niet zo zeer aan de parkeertarieven maar grotendeels aan het derde winkelcentrum wat er door één ‘ondoordachte’ actie van een wethouder is gekomen. Een compact winkelcentrum waar alles zit wat men nodig heeft, Aldi, Lidl, Boni, Action, Kruidvat, Wibra, Bloemenwinkel etc. Het derde winkelcentrum is de doodsteek geweest van de Gordiaan. Ik betwijfel dat gratis parkeren de oplossing gaat zijn voor de Gordiaan. Overigens is het zo dat bij het derde winkelcentrum het invoeren van betaald parkeren niet mogelijk is doordat het grootste gedeelte van de parkeerterreinen van winkeliers is.

Ik voorspel dat als het betaald parkeren opgeheven wordt de parkeerplaatsen weer vol met forensen medewerkers Gemeente en Provincie komen te staan. Kijkend naar de toekomst met het vliegveld en een pendelbus vanaf het Centrum naar het vliegveld kun je er op wachten dat vakantiegangers massaal hun auto gratis neer gaan zetten in het centrum.

Een betere optie zou zijn de eerste twee of vier uur gratis. Parkeren op het vliegveld zal vijf euro per dag gaan kosten. Een dagkaart parkeren in het centrum zal duurder moeten worden om alsnog vakantiegangers te ontmoedigen om in Lelystad te parkeren.
Voor die personen die roepen dat het niet zo een vaart zal lopen. Rondom Schiphol en Eindhoven Airport zijn tientallen bedrijven die goedkopere tarieven aanbieden op alternatieve plekken. Eindhoven heeft op een aantal industrieterreinen al betaald parkeren ingevoerd en bewoners slopen auto’s van vakantiegangers die in hun straat parkeren. Vliegveld Lelystad is nog niet geopend en er zijn nu al websites die adviseren waar je voor minder parkeergeld tot zelfs gratis kan parkeren in Lelystad. Zelfs aanbieders die de klant in woonwijken, industrieterreinen tot zelfs Bataviastad laat parkeren en de klant naar het vliegveld toe brengt.

Parkeren in Lelystad, een gifbeker die nog lang niet leeg is en nog jarenlang een hoofdpijndossier zal blijven.

Categorieën: LelystadPolitiek