Jom op Maandag (maar nu op vrijdag door alle commotie rondom de MC Groep)

Ik ben meer dan 20 jaar ondernemer en heb veel ondernemingen en zelfs banken failliet zien gaan, ik ken de spelletjes die gespeeld worden. De MC Groep is deze week failliet verklaard ik neem u mee in de soap. Wilt u de afloop nog niet weten, stop dan nu met lezen.

U bent er nog, MC Slotervaart zal gesloten worden. Er zijn genoeg ziekenhuizen rondom MC Slotervaart, de kwaliteit liep de laatste jaren achteruit en er zijn flinke investeringen nodig om het ziekenhuis weer up to date te krijgen. Aysel Erbudak privatiseerde het ziekenhuis in 2006, toen vervolgens bleek dat zij ettelijke miljoenen wegsluisde naar privé rekeningen, nam Loek Winter het ziekenhuis over in 2013. In datzelfde jaar kwam de heroine-bv ter sprake en moesten de enorme winsten die de afgelopen jaren werden gemaakt naar beneden worden bijgesteld. In het boek ‘’De Kraak van het Slotervaartziekenhuis – en de avonturen van Aysel Erbudak.’ Staat dat toen een kwart van het totale vermogen werd verdiend met productie en verkoop van heroïne. De winsten moesten worden bijgesteld en het eens zo winstgevende ziekenhuis hangt opeens als een blok aan het been van de MC Groep.

Even een onderdeel van een bedrijf zoals in dit geval het MC Slotervaart ziekenhuis sluiten, dat gaat niet. Dan zal de hele onderneming failliet moeten gaan. Daarna kan een doorstart in afgeslankte vorm gemaakt worden met de onderdelen die nog wel winstgevend zijn. Dit vergt een goede voorbereiding, vooral als er mensen werken en er schuldeisers zijn die nog geld te vorderen hebben. In dit geval een slordige 25 miljoen.

Onder de bevolking in Lelystad is totale paniek uitgebroken, op facebook reacties als ‘Heel Lelystad gaat failliet’ tot aan ‘het zijn babymoordenaars, waar moeten moeders nu bevallen.’ Ook veel reacties dat de overheid financieel moet ondersteunen. Dat gaat in dit geval niet omdat de ziekenhuizen geprivatiseerd zijn. Ook geprivatiseerde banken worden niet financieel ondersteund, denk aan de DSB bank en van de Hoop Bankiers.

Als gemeente ben je wel verantwoordelijk om zorg te garanderen, daar is een potje geld voor en de MC Groep krijgt daar een stukje van. De verantwoordelijke wethouder is Elly van Wageningen. Terugkijkend naar haar installatie als wethouder noemt ze het ‘Een feestelijke avond. Mijn mooiste jurk aan, wel een beetje wallen van het intensief onderhandelen.

Elly van Wageningen kreeg woensdag tijdens een extra raadsvergadering het vuur aan de schenen gelegd. Ze wist alle vragen te pareren ‘ we hebben de afgelopen maanden met zorginstellingen gesproken, zij gaven aan zich zorgen te maken. Wij wisten niet dat zij bedoelden dat de zorgen zo groot waren’, ‘Wij hebben het faillissement niet aan zien komen en zagen zodoende ook de noodzaak niet om de raad te informeren’.

Die doorstart van de MC Groep gaat er komen, zonder MC Slotervaart. Het oude gebouw zal waarschijnlijk worden omgebouwd tot Hotel. Hoe leuk zal het zijn om de kamers weer als ziekenhuiskamers in te richten.

Er zijn zelfs al investeerders gevonden. Vraag me af of deze investeerders dezelfde deal krijgen toen Loek Winter en consorten in 2009 voor 5 miljoen het ziekenhuis in Lelystad overnamen waarbij ze van de overheid een cadeau van 21,9 miljoen mee kregen. Persoonlijk denk ik dat Loek Winter betrokken is bij deze nieuwe deal. Daar is deze vastgoedbaas veel te sluw voor, over hem kan wel een aparte JOM worden geschreven.

Ben daarnaast benieuwd wat de nieuwe naam gaat worden, sprookjesbos of fabeltjeskrant vind ik persoonlijk wel toepasselijk. Het zal wel weer iets met Batavia worden. Hoop niet dat ze het reclamebureau uitnodigen die het nieuwe logo van poppodium Corneel in Lelystad heeft gejat van ‘Zondag met Lubach’.

Tot slot is een voorstelling niet compleet met Klucht. Elly van Wageningen zal nog een motie van wantrouwen tegemoet zien. De raad zal roepen dat zij het vertrouwen in Elly kwijt zijn omdat zij de raad niet of niet voldoende geïnformeerd heeft over de financiële situatie. Ten eerste was er de verandering van bestuursleden dit jaar. In Juli van dit jaar schrijft het financieel dagblad aan de hand van de veel te laat gedeponeerde jaarcijfers bij de Kamer van Koophandel over 2016 dat het voortbestaan van de zorginstellingen in gevaar is. Quote schrijft dat ´Ziekenhuizen van zorgondernemer Loek Winter zelf op intensive care liggen´. De zorgverzekeraar heeft diverse keren gezegd dat zij zich grote zorgen maken. In juli maakt het Parool een brandbrief bekend waarin de medische staf van MC Slotervaart schrijft dat zij een faillissement vrezen. Elly heeft alles naast zich neergelegd, had de raad moeten informeren en heel misschien had het faillissement en alle commotie eromheen afgewend kunnen worden.

Die motie van wantrouwen moet er komen. Als Elly het boek ‘Hoe overleef ik een motie’ geschreven door Jop Fackeldey oud-wethouder van de gemeente Lelystad en ervaringsdeskundige op dit gebied gaat lezen, dan komt het vast wel goed en kan ze na afloop een feestelijke avond tegemoet zien met haar mooiste Jurk aan, wel met wallen onder haar ogen van het intensief onderhandelen.´