Vroeger zei ik nog wel eens dat Lelystad een dorp was. Maar nadat Elfie Tromp in haar Column Urk wilde laten afzinken, vervolgens na vele aanklachten van Urkers voor de rechter mocht verschijnen om haar uitspraak te verdedigen zie ik er vanaf. De rechter oordeelde vrijspraak een columnist geniet nu eenmaal vrijheden. Maar goed, ik kan me voorstellen dat vele dorpelingen absoluut niet met inwoners van Lelystad willen worden vergeleken, dus ik neem het risico niet.

Wat is er aan de hand. De winkeliers in het winkelcentrum de Gordiaan in Lelystad klagen dat er te weinig mensen naar het winkelcentrum komen. Zij menen A dat het door de parkeertarieven komt, die moeten worden opgeheven en B omdat de gemeente niets doet. 
Ik ga regelmatig naar de Gordiaan, om te lunchen, naar de boekenwinkel alwaar een vriendelijke oude man mij vaak helpt en adviseert, naar de sigarenboer waar een dito vriendelijke oude man mij van sigaren tot staatssloten verkoopt en de vriendelijke dame van de chocolaterie kan ook een paar keer per jaar op een bezoekje van mij rekenen.

Als het niet hoeft bestel ik niet online. Maar als ik geholpen word door jongens en meisjes die nergens iets van weten, zoek ik het zelf uit op internet maar dan bestel ik het ook gelijk.

Een paar weken terug was ik bij de Blokker, ik was op zoek naar een stofzuiger. Er stond er één in het rek echter zonder prijs. Ik vroeg de blokker-huppelkut in de hoek wat die kost. Ze liep mee om te kijken, Zag ook geen prijs staan en zei met schaapachtige ogen dat ze het ook niet wist om weer terug te keren naar haar hoekje waar ze weer mooi ging staan doen.

Vorige week bestel ik een Heineken Ijskoud. Ik vroeg aan de puistenkop die mijn biertje bracht of het wel in een Heineken Ijskoud glas uit de vriezer kwam, er zat namelijk geen ijs op het glas, wat wel hoort. “Nee meneer, dan vind ik het te koud en niet lekker”, om zich om te draaien en verder te gaan met zijn werk.

Kan het nog erger? Ja, op Koningsdag loop ik bij de Hema tegen een kolom van ballonnen aan welke onze nationale driekleur moet voorstellen. Blauw Wit Rood en een oranje bal erbovenop. U leest het goed Blauw Wit Rood. Het ondersteboven dragen van onze nationale vlag was in vroegere tijden een teken van nood, lijden en verzet tegen de regenten. Ik kan me niet voorstellen dat de altijd meelopende Hema, voorjaarsontbijt ipv paasontbijt, wintermaaltijd ipv kerstmaaltijd, geen zwarte pieten, nu opeens tijdens koningsdag een statement wil maken. 
Dat die suffe huppelkutten tijdens het opzetten dan eerst met rood beginnen, want dat is tenslotte toch de eerste kleur van de vlag, is al niet bijster slim te noemen. Dat de overige medewerkers en de filiaalmanager het dan ook niet zien is op zijn Frans zachtjes gezegd bête.

Er zijn veel in het verleden veel bestuurlijke fouten gemaakt. Het opzetten van een tweede winkelcentrum was er daar één van. Landelijk vanuit de politiek werd gezegd het niet te doen. De lokale bestuurders wisten het beter en drukten hun zin door. Komisch als ze waren vernoemden ze het centrum naar de gordiaanse knoop. De gordiaanse knoop is de naam van een onontwarbare knoop. Zo vonden zij deed de landelijke politiek met Lelystad.

De doodsteek van de Gordiaan was echter toen wethouders een paar jaar terug via een tijdelijke wijziging in het bestemmingsplan mee hebben gewerkt zodat hun vriend van de Boni zich op een industrieterrein kon vestigen in een woonwijk. De Aldi kwam hier achter en toen de Boni snel zijn winkel optuigde deed de Aldi hetzelfde aan de overkant. Toen zaten er opeens twee winkels op het industrieterrein. Het bestemmingsplan kon niet meer worden terug gewijzigd en het industrieterrein werd het derde winkelcentrum en inmiddels zitten er een Lidl, Action, Wibra, Zeeman, Kruidvat, Dierenwinkel en nog veel meer. Alles op loopafstand van de auto. U begrijpt bijna iedereen in Lelystad haalt daar zijn boodschappen en de Gordiaan is aan het vervallen naar een buurtcentrum. Het wijzigen van parkeertarieven gaat hier niets aan veranderen.

Het is misschien maar goed dat er geen kraamafdeling meer is in het ziekenhuis van Lelystad. Krijg steeds meer het idee dat er teveel baby’s met zuurstofgebrek zijn geboren.

Ik wens u een fijne week

Jim