In de vorige JOM vertelde ik al over het failliete ziekenhuis in Lelystad wat overgenomen gaat worden door het sint Jansdal in Harderwijk. Het zorgt in Lelystad voor nogal wat onrust. Aanrijtijden van ambulances welke bijna een uur zijn, terwijl 45 minuten maximaal is. Personeel wat niet wordt overgenomen, u heeft het allemaal al kunnen lezen.

Naast dit alles was er nog een klein drama voor de Lelystadse bevolking. Baby’s krijgen in hun paspoort de plaats waar ze zijn geboren. Aangezien Lelystad geen kraamafdeling meer heeft, krijgen de Lelystadse baby’s nu de geboorteplaatsen van het ziekenhuis waar ze ter wereld zijn gekomen. In plaats van Lelystad is dat dus Almere, Harderwijk, Amsterdam, Groningen enzovoorts. Dat is misschien al niet leuk, maar als kersverse ouder moet je ook in de plaats van geboorte je kindje aangeven. Kun je weer op en neer.

Afgelopen raadsvergadering in Lelystad opperde Relinde Weil, bestuurder van het st Jansdal het volgende. Het st Jansdal gaat serieus proberen om één van de kraamkamers in Harderwijk tot grondgebied van Lelystad te verklaren. Daarmee zou het ziekenhuis tegemoetkomen aan de wil van sommige kersverse ouders. ‘Voor sommige Lelystadse ouders is het een gruwel als er bijvoorbeeld ‘Harderwijk staat in het paspoort van hun pasgeboren kleine geluk.’ aldus Relinde Weil.

Nu blijf ik erbij dat het belachelijk is dat er geen spoedeisende hulp en andere faciliteiten komen in Lelystad en dat de genoemde redenen (te duur) onzin zijn. Maar toen ik dit las wist ik het zeker. Relinde Weil en consorten hebben wat te lang aan het lachgas zitten lurken. Amstelveen en Vlaardingen hebben ook aan dit idee gedacht, maar het niet laten doorgaan. Ik betwijfel al sterk dat het rechtmatig te regelen is, maar daarnaast zijn er nog een aantal zaken waardoor een en ander niet haalbaar is.

Een stukje Lelystad in Harderwijk. Als Lelystad een stukje grondgebied krijgt is dat niet per verdieping te regelen. De kraamkamers van het St Jansdal zitten op de eerste verdieping. Daarboven zitten nog drie verdiepingen. Totaal een vijftal verdiepingen met een stukje Lelystad. Wat gaan we met die verdiepingen doen? En stel nou eens dat het zou lukken, hoe gaat dat belastingtechnisch? En zou de gemeente Lelystad toeristen- en forensenbelasting kunnen heffen?

En wat van de andere gemeentes, als burgemeester van Urk zou ik ook een kraamkamer in het St Jansdal eisen. Of is het dan ‘Op het St Jansdal?’

Een stukje Lelystads grondgebied in Harderwijk, ik denk dan gelijk aan de aankomende verkiezingen. Na plekken als de Markerwadden en de uitzendtoren zou ik een stembureau plaatsen in de Lelystadse Kraamkamer in Harderwijk.

Ier is ook een mooie taak voor Citymarketing Lelystad. Die kunnen folders over Lelystad neerleggen. En niet te vergeten een routebeschrijving naar het stadhuis van Lelystad. Want het zal je toch maar gebeuren als kersverse niet Lelystadse ouder dat je moet uitwijken naar de Lelystadse kraamkamer omdat de andere vol zijn. Is de geboorteplaats van het kleine geluk Lelystad. Kijk Relinde Weil, dat is pas een gruwel!

Fijne week

Jim

Vond je dit interessant?
Abonneer je nu op Jim Op Maandag en ontvang een mail als er een nieuw artikel online is:
[email-subscribers namefield="YES" desc="" group="Public"]