‘Nog even volhouden aan de regels, we zijn er bijna, dan is alles weer normaal.’ Dit soort uitlatingen kom ik regelmatig tegen op internet. Sterker, ik hoor ze al een jaar. Soms, wil ik het wel uitschreeuwen, dan begin ik te typen onder zulke teksten en voordat ik op plaatsen druk, kan ik me beheersen en haal alles weer weg. Beste mensen die dat roepen, denk eens serieus na.

Weet u nog waar u was op 15 maart 2020: ‘Zondag 15 maart heeft het kabinet aanvullende maatregelen genomen in de aanpak van het coronavirus. Scholen en kinderdagverblijven sluiten tot en met maandag 6 april. Datzelfde geldt voor eet- en drinkgelegenheden (niet voor hotels) en sport- en fitnessclubs.’ We zouden voor drie weken even dicht gaan, daarna zouden we verder kijken.

Bijna een jaar verder en elke drie weken verschijnt de minister weer op tv. Elke drie weken worden de regels weer ietsje strenger. Elke keer zegt ie, over drie weken kunnen we misschien weer versoepelen als iedereen zijn best doet. Dan een week voor het nieuwe praatje verschijnen er in de media allemaal positieve ‘gelekte’ berichten uit Den Haag. Om op de persconferentie iedereen te bedanken voor zijn inzet. ‘We zien het gaat vooruit, maar….. Nu versoepelen kan echt niet, we verlengen voor nog eens drie weken. Dan bekijken we opnieuw de situatie.’ En over drie weken herhaalt zich weer hetzelfde. En dit al een jaar lang, Ze hadden net zo eerlijk kunnen zijn en zeggen, kijkend naar vorig jaar gaat alles vier maanden dicht. Maar ze weten ook, dat wordt niet geaccepteerd. Dan zouden er zo maar eens mensen wakker kunnen worden.

Noem me maar een wappie. Ik vind het best. Maar lees nu deze column eens door tot het eind. Doe naslagwerk, en bepaal dan of u zich nog langer in slaap laat sussen en blijft dromen.

En wees niet bang, door het lezen van deze column en wat nazoekwerk te doen, wordt u niet opeens een wappie. Pas als u logische, kritische vragen gaat stellen, dan word je opeens bijna uitgekotst.

En ik snap het wel hoor, las vandaag, ‘joh maak je niet zo druk. Ga wat leuks doen, netflixen, puzzelen, schilderen, muziek luisteren.’ Noemde zo 30 dingen op. Maar ja, dat levert geen centjes op voor mij. Die personen krijgen of salaris doorbetaald, of van de overheid een maandelijks bedrag op de rekening gestort. Ik heb het al eerder gezegd, ik heb nergens recht op. En nul centjes op de rekening, is nul centjes om uit te geven. En ik moet toch eten, ik moet toch een hypotheek betalen. Dus, ook al wil ik me aan de regels houden, ik kan het niet, want dan eindig ik in de schuldsanering. Ik krijg geen 65.000 euro zoals vlogster Famke Louise om onzin uit te blaten. Of 900.000 euro staatssteun zoals Nikki Plessen (welke ze overigens terugbetaald zou hebben).

Zorg ervoor dat ik maandelijks centjes op mijn rekening gestort krijg. Dan ga ik ook wel als een mak schaap meeblaten. Ga ik ook de hele dag boekjes lezen, beetje wandelen, columns schrijven. Ik heb zat te doen, ik verveel me echt niet.

Dus kap met die onzin dat ik en anderen me aan de regels moeten houden, en alles zo voorbij is. Ik hoor steeds meer ondernemers, die aan het einde van hun latijn zijn. De potjes zijn op, personeel wordt ontslagen, meer uitkeringen worden aangevraagd, resulteert in meer uitgaven overheid, uiteindelijk weer hogere belastingen.

We zijn er nog lang niet, dit gaat nog jaren duren.

Vorig jaar, heb ik aan het begin van Corona, direct al voorspeld dat het de hele zomer zou duren. Dat er de winter een tweede en derde golf zou komen. Ik voorspel u nu al, dat half april er pas weer eea open mag. De regels in de zomer nog iets strenger zullen zijn, dan afgelopen zomer. En we de winter weer strenger ingaan dan waar we nu inzitten. Alles wordt steeds gecontroleerder geregeld, er is geen ruimte voor eigen interpretatie. Feiten? Komen ze:

1) Uit de Staatscourant van 2 februari 2021

Vanwege de uitbraak van Covid-19 is het nodig een ziekenhuis aan te wijzen waar patiënten kunnen worden geïsoleerd die (vermoedelijk) besmet zijn met deze infectieziekte en die niet vrijwillig meewerken aan isolatie. Deze maatregel van gedwongen isolatie wordt getroffen door de voorzitter van de veiligheidsregio op grond van artikel 31 van de Wet publieke gezondheid. 

Met vriendelijke groet, H.M. de Jonge.

Met een paar weken is alles weer normaal? Waarom dan na een jaar!, opeens deze regel in het leven roepen? De winter is bijna voorbij, de lente komt eraan, vaccineren gaat als een speer. Waarom dan deze regel invoeren? Omdat we nog lang niet naar normaal gaan. Keep on dreaming.

2) E484K
Enkele dagen terug is de variant E484K gevonden. Een snel opkomende variant waar het huidige vaccin, beduidend minder effectief tegen is. Dus vergeet even alle posters van ‘Kom maar op met dat vaccin, dan mag ik weer naar een concert’ Er komen mutaties waar het vaccin niet tegen werkt. Terug naar normaal? Keep on dreaming.

3) De vernieuwde routekaart coronamaatregelen.

Afgelopen week werd er ook een nieuwe routekaart gepresenteerd. Met hoe verbazingwekkend, wederom strengere maatregelen.
Risiconiveau 1, de meest lichtste waar we waarschijnlijk de hele zomer mee geconfronteerd zullen worden:

Thuisbezoek: maximaal 8 personen per dag, maximaal 2 keer per dag op bezoek.

Buiten: maximaal 8 personen.

Werk: werk thuis, tenzij het niet anders kan, mijd de spits.

Buitenslandse reizen: volg de reisadviezen.

Alcohol: verbod op verkoop en buiten gebruik tussen 0:00 en 6:00 uur

Restaurant en horeca inclusief sportkantines: verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck en zitplaats, max 8 personen aan een tafel. Laatste inloop 23:00 sluiting 0:00.

Nachtclubs en discotheken dicht.

Culturele instellingen en evenementen (ook ere- en eerste-divisie) Verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck, zitplaats, max 100 personen.

Contactberoepen, Verplichte reservering, registratie, gezondheidscheck, zitplaats.

Deze vernieuwde coronakaart is uitgebracht omdat we op korte termijn weer terug naar normaal gaan?

Als u, nu nog niet wakker bent, en nog steeds denkt, ‘nog even en dan is alles weer normaal’ keep on dreaming.

Ik wens u een fijne week

Jim

Categorieën: CoronaPolitiek