Sinterklaas is gearriveerd met zijn zwarte, roetveeg en gekleurde pieten. De media stond de volgende dag vol dat de viering totaal werd ontsiert.

Het AD geeft een gedetailleerd beeld weer van de intocht in Rotterdam. De anti-zwarte Piet demonstranten (KOZP) waren het niet eens met de plek die hen was toegewezen en zij gingen op zoek naar andere plekken. Hierdoor kwam het tot een handgemeen en werden twee betogers van KOZP en twee pro-zwarte-Piet activisten gearresteerd.

De NOS schrijft op teletekst hierover het volgende:
”Bij de intocht van Sinterklaas zijn in diverse plaatsen incidenten geweest en mensen gearresteerd. Zo raakten in Rotterdam anti-zwarte-Piet betogers slaags met omstanders. Vanuit auto’s werden de betogers bekogeld met eieren, vuurwerk en rookbommen. De ME greep in en drie mensen zijn aangehouden. In Eindhoven kwam de politie ook in actie toen voor- en tegenstanders het met elkaar aan de stok kregen. Net als in Leeuwarden. Verder zijn onder meer in Hoorn en Groningen activisten opgepakt.”

Een paar uur later is het bericht opeens aangepast.

“Bij de intocht van Sinterklaas zijn in diverse plaatsen incidenten geweest en mensen gearresteerd. Zo werden In Rotterdam anti-zwarte-Pietbetogers belaagd door omstanders. Vanuit auto’s werden de betogers bekogeld met eieren vuurwerk en rookbommen. De ME greep in en vier mensen zijn gearresteerd. In Eindhoven zijn zes mensen opgepakt onder wie ook voetbalhooligans. In Leeuwarden provoceerden pro-zwarte-Pietbetogers, onder wie ook cambuursuporters, de tegenstanders.”

Een en ander is gebeurt na een tweet van Clarice Gargard anti-zwarte-Piet activist en columniste van NRC-Handelsblad aan de NOS waarin ze schrijft dat de vreedzame activisten werden bedreigd door honderden hooligans. De hooligans werden opgepakt niet de vreedzame activisten. Daarop reageerde Simone Weimans, presentator van het NOS-journaal en DWDD-tafeldame, die elke avond het nieuws objectief aan de kijkers voorleest, dat ze het gingen aanpassen.

U leest het goed, een anti-zwarte-Piet activist bepaalt wat de staatsomroep voor nieuws brengt aan het belastingbetalende Nederlandse volk.

Het kan nog gekker, naast NOS-nieuwslezeres is Simone Weimans ook juryvoorzitter van de Amsterdamprijs voor de Kunst 2018. Die prijs is dit jaar in de categorie Stimuleringsprijs toegekend aan The Black Archives. Het archief gevuld met boeken van zwarte schrijvers ontving de prijs, een schaal en een bedrag van 35.000 euro gemeentesubsidie, om ‘een nog breder publiek te bereiken dan ze nu al doen’. Oprichter van het archief: Mitchell Esajas, U weet wel, de frontman van Kick Out Zwarte Piet.

Clarice Gargard heeft in het verleden al eens een groot interview gedaan met Sylvana Simons in het NRC en afgelopen zondag ging in Carrè de documentaire over Sylvana Simons in premiere. Uiteraard was Clarice Gargard de presentator van de avond.

Kortom, de anti-Piet-activisten bepalen het nieuws bij DWDD, in NRC, in Carré, in het subsidieprijzencircuit en beeldbepalend bij de NOS, waar ze elkaar dicteren hoe het nieuws voor u en mij eruit ziet.

Fijne Week

Jim