Bij één van mijn klanten zat iemand van de belastingdienst. De beste man was bezig de wirwar van b.v.’s inzichtelijk te maken. Ettelijke uren en diverse bakken koffie later dacht hij klaar te zijn. Er was nog één b.v. die hij niet zag staan en vroeg de boekhouder om meer informatie. Wat volgde waren enkele ordners met nog meer b.v.’s de moed zakte hem in de schoenen. Niets restte hem om al zijn afspraken voor die dag af te bellen.

Een stichting, b.v., maatschap etc. noemen we een rechtsvorm. Deze moet ingeschreven worden bij de Kamer van Koophandel (kvk). Waarom zoveel onduidelijkheid willen creëren zult u zich misschien afvragen. Vooral om te zorgen dat bijna niet te achterhalen is waar en hoeveel geld er rond gaat. Hoe groot een imperium is. En in geval van een faillissement de schade zoveel mogelijk beperkt te houden. Zo’n hoeveelheid van b.v.’s noemen we een kerstboom. Bovenin zit het moeder bedrijf, en daaronder diverse dochter ondernemingen. Een onderneming hoger in de kerstboom zal nooit onderuit worden gehaald (tenzij er wanordelijk bestuur verweten kan worden)

Cardiologie Centrum Nederland (CCN) was in de race om een doorstart te maken van de MC Groep. Opeens was daar een bericht dat Loek Winter in de CCN Groep zat, waardoor Zilveren Kruis geen doorstart met de CCN groep wilde. Al snel volgde een persbericht van de CCN dat Loek Winter geen aandelen heeft in de CCN groep. Later bleek het om een dochtermaatschappij te gaan waar Loek Winter 23% van de aandelen in zijn bezit heeft. Dat aandeel was afgelopen jaar goed voor een winstuitkering van 180.000 euro.

Het wekte mijn interesse en met de KvK en google besloot ik eens in de kerstboom van b.v.’s rondom het failliete ziekenhuis te duiken.

In Emmeloord en Dronten was niet bijzonder veel te vinden. In Lelystad word het interessant, hier komen we 27 inschrijvingen bij de KvK tegen. Vijf zijn er failliet. In de 22 overgebleven vinden we diverse aan Loek Winter te koppelen ondernemingen. Lily Leaf Compound B.V. trok mijn aandacht. Een bedrijf gespecialiseerd in Handel in eigen onroerend goed. Een bovenliggende onderneming genaamd Wimog BV. is gevestigd op de Louis Armstrongweg in Almere. Op dit adres komen we 34 inschrijvingen tegen welke allemaal aan Loek Winter zijn te koppelen. Diverse vastgoed ondernemingen met namen als WKB Woningen, Budapest onroerend goed, Loka vastgoed BV sieren de lijst. Verder veel medische ondernemingen.

In deze lijst staat DC klinieken apotheek. Bij de KvK zijn 46 inschrijvingen van DC Klinieken door het hele land heen te vinden. Op de website van DC Klinieken staat naast Loek Winter als oprichter, Anneke Snelder genoemd als operationeel directeur van de DC klinieken. Een korte zoekactie resulteert in 16 inschrijvingen waarin zij actief is.

Wrang detail, daar waar Zilveren Kruis niet wil dat Loek Winter betrokken is bij de doorstart van het failliete ziekenhuis, vermeld Zilveren Kruis in maart van dit jaar trots een driejarig jarig zorgcontract met Loek Winter van de DC Klinieken te hebben afgesloten. Dit terwijl hetzelfde Zilveren Kruis in die tijd de problemen bij de MC Groep alleen maar zag toenemen.

Dan hebben we nog de statige villa in Bussum waar Loek Winter met zijn broers kantoor houdt. Hier treffen we 22 inschrijvingen aan veelal financiële en pensioen b.v.’s. en uiteindelijk de top van de kerstboom, de holding waar alle bedrijven onder vallen.

Het mag duidelijk zijn. De zorg waarin geen geld verdiend mag worden is via ingewikkelde constructies, welke bijna niet te traceren zijn, een lucratieve business. U kent de ministernorm. De ministernorm van een maximaal salaris geldt per onderneming. Kijkend in de jaarcijfers van de MC Groep zien we dat Loek Winter zowel bij het MC Slotervaart ziekenhuis als bij MC Zuiderzee een salaris had wat net onder de ministernorm zat. Bij elkaar was het er ruimschoots overheen. U kunt zich voorstellen met zoveel B.V.’s wat een geld er in omgaat. Loek Winter noemt zichzelf een verzamelaar van bedrijven.

Nu weet u waarom de premie van uw zorgverzekering jaarlijks omhoog gaat.