Jaren geleden was ik eens in de katholieke kerk voor een begrafenis van iemand van mijn ex-schoonfamilie.

Sober deed de hele schoonfamilie mee aan het toneelstukje welke de voorganger opvoerde. Telkenmale moest hij op zijn papiertje kijken hoe de oude dame, welke wekelijks trouw achterin zat, ook alweer heette. Het wijwater smaakte hem niet, aan de wijn welke in hetzelfde kabinet stond als de wijwater welke hij zo te zien voor de mis zich ook al had laten smaken deed hij zich zelf meerdere malen te goed.

Tijdens het zingen kwam er aan een houten stok een collecte zakje de rij door. Een ieder zocht in zakken en tassen en stopte er geld in. Ik niet, ik geef niet aan kerken en daarnaast was de opvoering van dermate kwaliteit dat ik daar niet voor ging betalen. De jongen aan de andere kant van de stok liet het zakje echter ter hoogte van mij bengelen, zodat dat ik niet anders kon dan in mijn zakken voelen. Van het restaurant waar we koffie hadden gedronken voor de uitvaart vond ik een pepermuntje welke dan ook in het zakje verdween.

Ik moest hier weer aan denken toen afgelopen week Paus Franciscus op kerstavond met duizenden gelovigen de nachtmis gevierd heeft in de Sint-Pietersbasiliek in Rome. In zijn preek vroeg hij aan de gelovigen om de eenvoud van het kind (Jezus Christus) van Bethlehem terug te vinden.

Hij bedoelde dat de mens egoïstisch en vraatzuchtig is en meer interesse heeft in materiële dingen dan in de zin van het leven. “De mens is hebzuchtig en onverzadigbaar geworden”, zei de paus. “Het hebben van opeenstapeling van dingen lijkt voor velen de zin van het leven te zijn. Terwijl sommigen aanschuiven bij banketten, hebben vele anderen geen brood om van te leven.” Ik ben benieuwd of de katholieke kerk wat van zijn rijkdommen onder de armen gaat verdelen. 
Naast de kindermisbruikschandalen zijn er ook vele beschuldigingen van witwassen aan het adres van het Vaticaan. Hoeveel geld de paus onder zijn talrijke jurken verborgen houdt is al jaren een raadsel.

Vrijwel zeker is dat het Vaticaan in de loop van eeuwen een miljardenvermogen heeft opgebouwd. Doordat het Vaticaan een eigen onafhankelijke staat vormt en sinds de Tweede Wereldoorlog een eigen bank heeft, is er in openbare registers nauwelijks iets over te vinden. In 2008 maakte het Vaticaan wel wat gegevens bekend: €341 miljoen contant geld, €520 miljoen aan obligaties en aandelen 
Maar dat is lang niet alles. Onlangs onthulde The Guardian dat het Vaticaan veel vastgoed bezit in de beste wijken van Londen, met een geschatte waarde van 500 miljoen pond, omgerekend tegen de €600 miljoen.

In 2015 komt Kardinaal George Pell met het bericht dat het Vaticaan 1,3 Miljard euro meer aan bezittingen in bezit heeft dan tot dusver bekend was. Dit was het gevolg van een ondoorzichtige boekhouding de afgelopen jaren. 
En nog steeds is dit slechts een klein deel van het vermogen van het Vaticaan, dat alleen al in de VS groter is dan het bezit van de rijkste 5 top-concerns in de VS. Neem daarbij al het onroerend goed, het aandelen- en effectenbezit buiten de VS, dan krijg je een optelling van de rijkdom van de Katholieke kerk, die vergelijkbaar is met het bezit van een groot Westers land.

Daarnaast komt de schat aan goudstaven van het Vaticaan. Een groot deel hiervan is opgeslagen in goudbewaarplaatsen bij de US Federal Reserve Bank, terwijl de rest is opgeslagen in Engeland en Zwitserland. Claudio Rendina, een Italiaanse schrijver, beweert in zijn boek “Het goud van het Vaticaan” dat de Katholieke Kerk in al die eeuwen van zijn bestaan in totaal ongeveer 30.000 ton goud bijeengeschraapt zou hebben. Tegen de huidige goudprijs is dat ongeveer 1,3 biljoen dollar.

Misschien gaat er dankzij de huidige paus een nieuwe wind waaien in het Vaticaan. Het zou mij echter verbazen als de nieuwe paus uiteindelijk pontificaal voor de kluis gaat liggen en de rijkdommen wereldkundig maakt.

Mocht U ooit per ongeluk nog eens in de Katholieke kerk komen en het collecte zakje komt voorbij zorg er dan voor dat U een pepermuntje bij U heeft.

Ik wens u een gelukkig en gezond 2019.

Jim

Categorieën: Religie