Vanuit de bedrijfskring Lelystad wordt elk jaar het derde dinsdag van september koffertje besproken. Er komen dan drie personen die hun mening daarover geven. Allereerst iemand van de bank die in moeilijke cijfers probeert uit te leggen wat het inhoudt. Dan een econoom die het in Jip en Janneke taal uitlegt. En tot slot iemand van de politiek die er ook nog even een plasje over wil doen.

Enkele jaren geleden was besloten om de accijns op drank en sigaretten omhoog te doen en per vliegtuigticket een vliegtuigtax in te voeren. De meneer van de bank hield zijn betoog met teveel sheets en teveel cijfers en het leek alsof er niet veel veranderde. Tot de econoom kwam. Hij legde uit dat we nu in de kroeg voor tien euro vijf biertjes kunnen kopen. Straks nog maar vier. Dat er nu in een pakje sigaretten 25 stuks zitten, straks nog maar 22. En dat als we nu gaan vliegen met een gezin van vier personen dat 800 euro kost en straks, door de vliegtuigtax van 25 euro per ticket, 900 euro.

U begrijpt dat iedereen zich toch wat ongemakkelijk ging voelen. Toen kwam de politieke man. De partij ik weet het niet meer, iets van D66, Groen Links of Christen Unie zal het zijn geweest. Onder zijn iets te korte broek prijkten leren open slippers waar de geitenwollen sokken door naar buiten priemden. Met veel armgebaren maakte hij duidelijk dat dit een van de beste koffertjes ooit was. Want men moet helemaal niet in een café zitten, gewoon thuis bij moeder de vrouw. En roken is ongezond moet je niet doen. En waarom vliegen om op vakantie te gaan. Nederland is mooi genoeg.

En toen kwam Corona.

Nu bijna vijf weken verder begint de ‘nieuwe samenleving’ steeds meer vorm te krijgen. Met als voornaamste de anderhalve meter samenleving. Ik persoonlijk vind dat geen optie. Dat we nu enkele weken opgesloten hebben gezeten om het virus in de ban te krijgen, daar heb ik geen probleem mee. Liever had ik gezien een totale lock-down. In theorie zou dan met maximaal vier weken het virus weg moeten zijn. De grenzen op slot, mensen die het land binnen komen twee weken in quarantaine.

Maar wat mij het meest bevreemd is de anderhalve meter samenleving. Persoonlijk vind ik dat geen optie, mensen lopen nu al spastisch door de winkel heen. Een anderhalve meter samenleving in de kroeg. Ik ga naar de kroeg voor de beleving. Daarom kost een biertje ook duurder dan in de supermarkt. Als ik anderhalve meter van mijn vrienden af moet zitten moeten we redelijk hard praten. Zitten er vier groepen dan is iedereen aan het schreeuwen op het terras. U begrijpt wie er dan komt klagen over geluidsoverlast.

Bij steeds meer supermarkten heeft de persoon achter de kassa handschoentjes aan. Complete onzin. Als iemand een pakje koekjes heeft onder gecoronaéerd dat gaat dat via de handschoentjes naar alle andere boodschappen. Om de paar klanten even de handen schoonmaken zou logischer zijn. En nog erger, als de persoon achter de kassa besmet is gaat de besmetting niet via de handschoenen maar via de mond naar alle boodschappen die passeren. Een mondkapje, mits juist gebruikt, zou veel logischer zijn dan handschoentjes.

Wat mij tevens bevreemd, als u zich niet aan de 1,5 meter houdt als u gaat barbecueën met vier personen in de achtertuin krijgt iedereen een boete van 400 euro. Die regel voor nu begrijp ik. Maar als iemand die verkouden is, de straat op gaat krijgt hij geen boete. Twee weken geleden stapte er een snot en snot verkouden meisje de lift in die onderweg was naar haar werk. Sluit zo iemand op, geef die een flinke boete. In China plaatst met in openbare ruimtes camera’s die van iedereen die het passeert de temperatuur meet. Het st Jansdal in Harderwijk heeft vorige week zo een zelfde camera opgehangen. De camera meet in een enkele seconde de temperatuur van iedereen die binnenkomt.

Verplicht een ieder twee drie keer per dag met een thermometer de eigen temperatuur te meten. De eerste verschijnselen van Corona zijn nl een lichte temperatuursverhoging van een enkele graad. Thermometers zijn tegenwoordig zo vernuftig dat met een enkele druk op de knop binnen een seconde de temperatuur gemeten kan worden door te richten op het voorhoofd.

Als je een verhoging hebt ben je verplicht thuis te blijven. Ga je wel naar buiten zal een fikse boete het resultaat zijn. Bij winkels, cafés kappers wordt telkens je temperatuur gemeten als je naar binnen wilt. Op deze manier is er wel een normale samenleving mogelijk. Dat kost bij supermarkten wel een medewerker, maar voor nu zijn er veel meer medewerkers bezig met schoonmaken van de apparatuur. In cafés en restaurant kan de man achter de bar of de bediening even snel de temperatuur meten als iemand binnenkomt.

Ik ben absoluut geen corona kenner. Ik heb er mijn mening over, ik ben mij terdege bewust van het gevaar van Corona, de snelle besmetting en het hoge aantal doden als het vrij spel zou krijgen. Ik ben blij dat ik het niet heb, mijn omgeving het niet heeft. Drie weken op de IC en maanden lange revalidatie is geen pretje. Er moest iets gebeuren.

Ik begon de column met de man van de politiek. Ik begin steeds meer het idee te krijgen dat de anderhalve meter samenleving de nadruk legt op dat cafés niet meer kunnen functioneren. sekswerkers niet meer kunnen functioneren parenclubs dicht moeten, geen festivals meer tot in ieder geval 1 september, tatoeëerders moeten dicht. Precies de zaken waar de linkse christelijke politiek een hekel aan heeft die moeten dicht. Want waarom kan een tandarts open en kapper en tatoeëerder waarbij minder contact is niet. Die tandarts zit op 20cm van uw mond en neus, of denkt u dat u een knijper op uw neus krijgt en even de adem in moet houden? De uitleg is dat de tandartsen een betere lobby hadden (lobby is de vertegenwoordiger van die branche). Dus als je beter kan lullen heb je letterlijk en figuurlijk geen last  van Corona. Want hoe was het mogelijk dat coffeeshops binnen 24 uur weer open mochten. Dagelijks staan er lange rijen voor de coffeeshops. De hoeveelheid mensen die daar in en uit lopen gaan vaak restaurants en cafés ver te boven. Ikea, bouwmarkten drommen met mensen staan er voor de deur. Hotels met restaurant mogen open, vakantieparken mogen open, campings mogen open. Vakantie in eigen land prima, we passen de regels gewoon een beetje aan. Want wie garandeert u dat de kamer 100% schoongemaakt is. Dat er niet iemand voor u zat met corona en de hele kamer heeft vol zitten coronaéren. Hotels met restaurant zullen straks een driegangen maaltijd aanbieden met gratis overnachting. En of u daar nou slaapt of niet, u staat ingeboekt in het hotel en u mag daar eten. Misschien dat het bestemmingsplan van sommige cafe’s en restaurants een B&B mogelijk maken simpelweg een stapelbed in de hoek zetten.

Duitsers mogen rustig naar Nederland komen. Nederlanders moeten zo veel mogelijk binnen blijven. Gooi die grenzen toch dicht. We kunnen al niet naar België, Frankrijk, Spanje. Bijna niemand die behoefte heeft om naar Duitsland te gaan. Vakanties zijn geannuleerd, stranden zijn dicht. Maar de Duitsers laten we gewoon in de rondte lopen en aan het eigen volk delen we boetes uit. Kinderen mogen naar school, mogen sporten. Scholen moeten zelf bepalen hoe ze de regels hanteren. Voetballers mogen weer trainen van de KNVB als ze maar niet aan deurgrepen komen. Een bal ingooien gaat een uitdaging worden of zullen de regels van het voetbal wijzigen…. De regels versoepelen aan alle kanten, maar niet voor iedereen.
Festivals in een anderhalve meter samenleving zullen er uit zien als damborden waarin ieder zijn eigen vakje heeft. Voetbalstadions zullen voor 1/3 gevuld zijn. Geen sfeer, en welke van de supporters moeten thuis blijven? Of wisselt dat per wedstrijd. Wederom een bijkomend voordeel voor de overheid, minder inzet van ME en politie. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Een anderhalve meter samenleving is geen samenleving.

Anno 2020 kan het niet zo zijn dat er niet de expertise is om in korte tijd een oplossing te vinden tegen Corona. Dat we praten dat deze anderhalve meter economie zeker nog een jaar aan gaat houden is te zot voor woorden. Elk Winter hebben we een griepvirus wat als het warmer wordt verdwijnt, maar nu is schijnbaar al zeker dat Corona niet doodgaat van de warmte. We kunnen vliegen naar de maan, microscopische operaties doen, supersnel internet op een mobiel, maar een klein kutvirus krijgen we niet in korte tijd onder controle en nekt nu een groot deel van de maatschappij. Ik blijf me vooralsnog aan de regels houden, maar er is iets goed mis.