Elk jaar doen de media en veel particulieren weer hun best om iemand iets wijs te maken of voor de gek te houden. De bekendste grap: “Je veter is los” wordt vaak gevolgd door de bekendste uitdrukking: “1 april, kikker in je bil.”

Volgens de encyclopedie houd de oorspronkelijke 1 april-grap in: “Iemand ergens heen te zenden met een onmogelijke boodschap.” In Nederland wordt de inname van Den Briel door de watergeuzen op 1 april 1572 vaak aangedragen als aanleiding. Maar aangezien 1 april op ongeveer dezelfde manier in grote delen van Europa voorkomt en ook bekend is in Amerika, Rusland, Australië en Noord-Afrika, is dat onwaarschijnlijk.

Waar de grappendag 1 april precies vandaan komt, is niet bekend. Sommige bronnen melden dat het fenomeen ontstond bij de wijziging van de Gregoriaanse kalender in 1582. Voor die tijd werd het Nieuwjaar gevierd van 25 maart tot 1 april. Daarna op 1 januari. Mensen die het nieuwe systeem vergaten of niet wilden aanvaarden kregen tijdens het ‘oude’ Nieuwjaar uitnodigingen voor niet gehouden feestjes en grappige cadeautjes. Het verhaal is echter onwaarschijnlijk omdat de eerste 1 aprilgrap al wordt vermeld in een een gedicht van Eloy d’Amerval uit 1508.

In historisch onderzoek zijn vergelijkingen getrokken met grappenfeesten in de klassieke oudheid (lachriten in Thessalië en de Romeinse narrenfeesten, de Quirinalia), in het oude India (het Holifeest) of met middeleeuwse narrenfeesten, zoals carnaval, die allen in het voorjaar werden gevierd. Bewijzen hiervoor zijn nooit gevonden.

Enkele goed geslaagde grappen :

Het NOS journaal meldde dat op 1 april 1969 een grote landelijke actie zou worden gehouden om zogenaamde ‘zwartkijkers’ op te sporen. Controleurs zouden met een scanner door de straten rijden om mensen die hun kijk- en luistergeld niet hadden betaald op te sporen. “Is daar niets tegen te doen?”, vroeg een journalist. “Nee”, was het antwoord van een controleur, want hij kon zich niet voorstellen dat men het televisietoestel in aluminiumfolie zou wikkelen, want dan zou de voorbijrijdende controledienst met hun scanner niets kunnen opmerken. De volgende dag was al het aluminiumfolie in de winkels binnen enkele uren uitverkocht.

De Britse Daily Mail berichtte in 1981 dat de organisatoren van de Londense marathon een Japanse deelnemer kwijt waren. Ze hadden ontdekt dat hij door een vertaalfout in de brief die hij van hen had gekregen moet hebben begrepen dat de race niet over 26 mijl ging, maar 26 dagen zou duren. Hij zou al dagen aan het lopen zijn ergens in Engeland. De krant huurde een (Japanse) hardloper in om op die dag een aantal plaatsen door te lopen. Nadat het publiek hem in St. Albans had ontdekt, probeerden veel mensen hem daar tot stoppen te bewegen.

De beste grap was op 1 april 1962: een betonnen beeld van anderhalve meter lang is aangespoeld op het strand van Zandvoort waarvan de herkomst niet bekend is.
Burgemeester Venema staat voor een raadsel. Het vermoeden rijst al snel dat het van Paaseiland afkomstig zou zijn. Het door Edo van Tetterode vervaardigde beeld wordt door een ‘toevallige’ passant gevonden en gemeld bij de Kustwacht. Er ontstaat een heuse mediastorm: het nieuws haalt alle voorpagina’s en bereikt zelfs het buitenland. Het strand stroomde vol met tienduizenden mensen die het beeld met eigen ogen wilden bekijken. Een zogenaamde Paaseiland-deskundige (een vermomde Edo van Tetterode) komt over uit Scandinavië om het beeld, de ‘Loeres’, te bestuderen. Deze hele grap is samen met de NCRV in scène gezet. Pas dagen later onthult Edo Van Tetterode pas de grap tijdens een live-uitzending van Brandpunt.

Het beeld staat nog steeds in de voortuin van zijn zoon die elk jaar op 1 april de gele vlag met daarop een beeltenis van de Loeres in top hijst. Na deze succesvolle grap werd door de beeldhouwer het 1 april genootschap opgericht. Jaarlijks reikte het genootschap de ‘Prix de Joke’ uit aan de beste grap van dat jaar. Met het overlijden van Edo van Tetterode zijn ook de activiteiten van het genootschap gestopt. De website van Oud Zandvoort meldt dat het erg jammer is dat het genootschap niet meer bestaat omdat het voor leven in de brouwerij zorgde.

Dan nog een klein stukje over de luizenmoeder. Zijn de kijkcijfers inmiddels gezakt naar 2.4 Miljoen, nog wel het best bekeken programma op de zondagavond maar een schril contrast met de 5.1 miljoen die de eerste serie bekeken. Geroemd werd het over het behandelen van de zware onderwerpen Ramadan en pedofilie. De conciërge Volkert word beschuldigt van pedofilie, zijn stoornis word nog even geroepen en tussen neus en lippen vermeld Volkert dat hij tegen de Islam is mede gezien de vliegtuigen in de Twin Towers. De laatste aflevering belooft een tranentrekker te worden, mijn hoop op een ontblote klassenmoeder Hannah is gelijk de grond ingeboord. Het kan bijna niet anders dan dat de rechts geradicaliseerde Volkert een aanslag gaat doen op school. Weten we gelijk waarom er geen derde serie meer komt. De linkse NPO weet wederom een flinke sneer te geven naar rechts. Binnenkort neem ik u mee naar de schoolbanken alwaar uw kinderen en kleinkinderen al een flinke portie links door de strotjes geduwd krijgen.

Ik wens u een fijne week.

Jim